Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Είμαστε ώριμοι για δημοψηφίσματα;

Εξαρτάται από το αν πρόκειται για εθνικά ή (ας τα ονομάσουμε) «κομματικά» δημοψηφίσματα, είτε για την επικύρωση δοτής διαδοχής (βλ. Παπανδρέου), είτε για την εκλογή (βλ. Σαμαράς) νέου κομματικού Προέδρου.
Ανώριμοι για εθνικές επιλογές
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έκριναν ότι οι Έλληνες πολίτες είμαστε ανώριμοι να αποφασίσουμε δια δημοψηφισμάτων για καίρια ζητήματα που επρόκειτο να επηρεάσουν σημαντικά, και ήδη επηρεάζουν, την καθημερινότητά μας, αλλά και την γενικότερη πορεία της πατρίδος μας (είσοδος στην ΟΝΕ, υιοθέτηση του ευρώ, όνομα των Σκοπίων, είσοδος της Τουρκίας στην Ε.Ε., ποσόστωση στους μετανάστες).
Το δικομματικό κατεστημένο κατευθυνόμενο, από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών – τα οποία βρήκαν τρόπο να προσπεράσουν το ΟΧΙ των Γάλλων και των Ολλανδών για το Ευρωσύνταγμα – κρίνει ανώριμο το, αμιγές ακόμη, ελληνικό εκλογικό σώμα για τέτοια δημοψηφίσματα. Δικαιολογημένα, ίσως, αφού όπως κατεδείχθη πριν λίγες ημέρες από το δημοψήφισμα στην Ελβετία, οι θεμελιακές αξίες της Ευρώπης των Εθνών, μεταξύ των οποίων και ο Χριστιανισμός, επιμένουν να ανθίστανται στο άρμα της πολυκουλτουριάρικης πολτοποίησης των μελών της Ε.Ε.
Πέραν των σχετικών διατάξεων για διεξαγωγή εθνικών (άρθρο 44 Συντάγματος) και τοπικών (άρθρο 216 Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων) δημοψηφισμάτων, αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι στον «Κανονισμό Λειτουργίας Νομαρχιακών Οργανώσεων» του ΠΑΣΟΚ προβλέπονται δημοψηφίσματα σε επίπεδο νομαρχίας (άρθρο 14). Παρά τις τόσες προβλέψεις για άμεση δημοκρατία, η σχετική συνταγματική διάταξη δεν εκρίθη σκόπιμο να ενεργοποιηθεί μεταπολιτευτικά παρά μόνον για το Πολιτειακό, ενώ το «δημοκρατικό» ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να προσφύγει σε δημοψηφίσματα για θέματα όπως το δικαίωμα ψήφου στους (λαθρο)μετανάστες και οι θέσεις της χώρας στα εθνικά θέματα, ενεργοποιώντας έστω τον εσωτερικό κανονισμό του.
Ώριμοι για κομματικές εξυπηρετήσεις
Αντίθετα, η προσφυγή στην κομματική «βάση» υιοθετήθηκε ως η πιο πρόσφορη και αδιαμφισβήτητη διαδικασία για να εδραιωθεί τόσο η ανάληψη της προεδρίας του Γ.Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, όσο και η εκλογή του Α.Σαμαρά στην ΝΔ. Μάλιστα, όπως τονίζεται στις μετεκλογικές συζητήσεις, η καθυστέρηση της κας Μπακογιάννη να συναινέσει στην εκλογή από την βάση αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την ήττα της. Ιδιαίτερη δε εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και στα δύο κόμματα το έλλειμμα αντίστοιχης καταστατικής πρόβλεψης, ξεπεράστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, δημιουργώντας ελπίδες για διεύρυνση της άμεσης δημοκρατίας στην πολιτική ζωή της χώρας.
Μετά από αυτά, συνάγεται αναπόφευκτα ότι τα δύο κατεστημένα κόμματα επιστράτευσαν εκ του ασφαλούς τα «κομματικά δημοψηφίσματα» με στόχο να προσδώσουν στις μελλοντικές κινήσεις του Προέδρου τους – είτε ως Πρωθυπουργού, είτε ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως – ένα μανδύα δημοκρατικότητας και το απαραίτητο άλλοθι για την διαχείριση της τύχης της χώρας. Και λέμε «εκ του ασφαλούς» γιατί όπως αποδεικνύεται ως τώρα στην πράξη, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι στο πηδάλιο του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, και τα δύο κόμματα εφαρμόζουν πιστά τις πολιτικές της Νέας Τάξης πραγμάτων και της Παγκοσμιοποιήσεως. Ο πολίτης, όμως, δεν μπορεί πλέον να διαμαρτυρηθεί, γιατί αυτός «εξέλεξε» τον καπετάνιο.
Αντιθέτως, δεν υπάρχει η ίδια «ασφάλεια» εάν δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες να αποφασίσουν για εθνικά και οικονομικά ζητήματα, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν. Επομένως, η προσφυγή ή μη σε δημοψηφίσματα εξαρτάται από τα σχέδια της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, ενώ όποτε επιστρατεύεται αποσκοπεί στην δημιουργία της ψευδαισθήσεως στο εκλογικό σώμα ότι συμμετέχει στην διαμόρφωση ενός αποτελέσματος, και κατ’ επέκταση στην δημιουργία πολιτικής, η οποία ούτως ή άλλως έχει εξασφαλιστεί από τον περιορισμό των διαθεσίμων επιλογών.
Το μόνο κόμμα που, όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά εμπιστεύεται το αισθητήριο των Ελλήνων (όσο ακόμη επιτρέπουν σε αυτό το αισθητήριο να πηγάζει από τις πατροπαράδοτες αξίες μας) αποδεικνύεται ο ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος ζητά επιμόνως την διενέργεια εθνικών δημοψηφισμάτων.
Η πρόκληση για ΝΔ και Σαμαρά
Έστω και μέσω ενός «κομματικού δημοψηφίσματος» οι ελπίδες των πικραμένων μελών της ΝΔ, τόσο από την μεταπολιτευτική ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς, αναντίστοιχης με τα ιστορικά γεγονότα, όσο και από την φοβία της ΝΔ απέναντι σε αριστερά διεθνιστικά συμπλέγματα, αναπτερώθηκαν με την εκλογή του κ. Σαμαρά, ο οποίος τώρα καλείται να λάβει ξεκάθαρες θέσεις σε μία σειρά εθνικών, οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων, όπως τα έθεσε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και να ανακόψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ τον ερχόμενο Μάρτιο υιοθετώντας την πρόταση του κ. Καρατζαφέρη για συγκυβέρνηση από τα κόμματα της ευρύτερης παρατάξεως.
Οι θέσεις του ΛΑ.Ο.Σ. είναι γνωστές και συνεπείς προς τις διαχρονικές αξίες της παρατάξεως, αλλά και τις ιστορικές επιταγές της Ελλάδος. Μένει να δούμε αν η ΝΔ και ο νέος Πρόεδρός της έλαβαν το μήνυμα. Οψόμεθα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: