Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2007

«Ως ουν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν,
εν τω σταδίω θαρρύνας τον Νέστορα»


Οι παραπάνω στίχοι από το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, προσφιλής έκφραση και πολιτική πρόβλεψη του συγχωριανού και πολύτιμου συμπαραστάτη κατά τις περιοδείες μας στα χωριά της Ευρυτανίας Θανάση Λόζου, περιγράφουν περιεκτικά και εύστοχα το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η έπαρση του δικομματισμού δέχθηκε καίριο πλήγμα ενώ ο ενθαρρυμένος από τη λαϊκή εντολή ΛΑϊκΟΣ Νέστορας εισέρχεται δυναμικά στο στάδιο του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Η συμπεριφορά και η εν γένει αντιμετώπιση του πολιτικού κατεστημένου από το εκλογικό σώμα κατά την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής εκτιμώ ότι δίνει μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον, ιδιαιτέρως από τη νεολαία.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των εκλογών του 2007 με εκείνα του 2004 παρατηρούνται απώλειες στην εκλογική δύναμη και των δύο κομμάτων εξουσίας. Η ΝΔ απώλεσε 3,5 μονάδες σε σχέση με την εκλογική της δύναμη το 2004, ενώ το ΠΑΣΟΚ 2,5 περίπου μονάδες. Εάν δε συνυπολογίσουμε ότι στο τελικό ποσοστό της ΝΔ έχει προστεθεί το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής και τα λευκά η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων διαμορφώνεται περίπου στο 1%. Επομένως, και οι δύο είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική αποχή που αγγίζει το ποσοστό του 25% επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και άνοδος των κομμάτων της αριστεράς, η οποία μάλλον οφείλεται σε διαρροή ψηφοφόρων από το συγγενικό ΠΑΣΟΚ ως ψήφος διαμαρτυρίας για την ανικανότητα άσκησης αποτελεσματικής αντιπολίτευσης και διεκδίκησης επί ίσοις όροις της διακυβέρνησης της χώρας.
Η σημαντικότερη, βεβαίως, εξέλιξη των εκλογών είναι η δυναμική είσοδος του ΛΑ.Ο.Σ. στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με δέκα έδρες και η καθιέρωσή του δι’ αυτού του τρόπου ως ρυθμιστή του πολιτικού σκηνικού, γεγονός άλλωστε που είχε διαπιστωθεί ήδη κατά την προεκλογική περίοδο. Η στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται αφοριστικώς ως ψήφος διαμαρτυρίας και μόνο. Πιθανόν να ενέχει και αυτό το κριτήριο. Η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, πάντως, είναι ότι ο ΛΑ.Ο.Σ., μετά από επτά χρόνια συνεπούς ανοδικής πορείας, είναι το μόνο ΝΕΟ κόμμα που εισέρχεται δυναμικά στη Βουλή, έχοντας να προτείνει όχι αντίδραση για την αντίδραση αλλά ουσιαστικές και ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα θέματα. Συναίνεση αλλά και σθεναρή αντίσταση όπου απαιτείται, πάντα με γνώμονα το τελικό όφελος της πατρίδας και της κοινωνίας.
Ο ελληνικός λαός αρχίζει, και το έδειξε, να μην αντέχει πλέον την επί δεκαετίες καταδυνάστευσή του από την οικογενειοκρατία, τον εμπαιγμό με την προεκλογική υφαρπαγή της ψήφου και το μετεκλογικό βόλεμα των ημετέρων, την εθνική μειοδοσία, την υπονόμευση της εθνικής παιδείας και την πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση. Είναι χαρακτηριστικό, κατά ομολογία ψηφοφόρων και δημοσιογράφων, ότι μόνο ο Πρόεδρος και τα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. δεν χρησιμοποιούν ξύλινη πολιτική γλώσσα αλλά μιλούν ευθέως, επί της ουσίας και χωρίς περιστροφές. Ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι η νέα, προοδευτική, ελπιδοφόρα πρόταση που ξέφυγε από τις αριστερο-δεξιές αγκυλώσεις, έδωσε την πρώτη γροθιά στο πολιτκό κατεστημένο, μέσω των εκλογέων του, κι έχει τοποθετηθεί σαφώς στη νέα παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων της νεοταξικής, ισοπεδωτικής Παγκοσμιοποίησης. Για τους λόγους αυτούς, εξάλλου, οι ψηφοφόροι που εμπιστεύτηκαν τον ΛΑ.Ο.Σ. είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι νέοι σε ηλικία εκλογείς, οι οποίοι απογοητευμένοι από το παρόν, απέρριψαν το παρελθόν και αγωνιούν για το μέλλον.
Το ράπισμα στον αλαζόνα και στείρο δικομματισμό και η εμπιστοσύνη σε νέες, υγιείς πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΛΑ.Ο.Σ., ιδιαίτερα από τους νέους, δίνει ένα αξιοπρόσεκτο μήνυμα και αποτελεί φωτεινή ελπίδα για το μέλλον της χώρας. Είναι σίγουρο, όπως απεδείχθη άλλωστε στην Ευρωβουλή, ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν θα διαψεύσει όσους τον εμπιστεύθηκαν.
Προσωπικά, ευχαριστώ όσους Ευρυτάνες με τίμησαν με την ψήφο τους και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε συνεργασία μαζί τους να προωθώ τα ζητήματα της Ευρυτανίας προς ανάδειξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ.