Τετάρτη 19 Μαΐου 2010
Toυρκικά από το νηπιαγωγείο στη Θράκη
Ξάνθη, 13 Μαΐου 2010
Προς την
Ειδική Γραμματέα
Παιδείας Ομογενών και
Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
κ. Θάλεια Δραγώνα
Θέμα: Ο εμπαιγμός της Θράκης και της Ελλάδας από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας: Εκπαιδευτική τουρκοποίηση της Θράκης, βίαιος εκτουρκισμός των Πομάκων και των Τσιγγάνων, Υποβιβασμός της ελληνικής σε δεύτερη γλώσσα
Αξιότιμη κυρία Γραμματεύ, αγαπητή κυρία συνάδελφε Θάλεια Δραγώνα,
Οι πρόσφατες δηλώσεις σας όσον αφορά στα δίγλωσσα νηπιαγωγεία στην Θράκη συνιστούν δυστυχώς εμπαιγμό της Θράκης και της Ελλάδας, ιδίως σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Είτε αγνοείτε την πραγματικότητα της Θράκης, είτε αδιαφορείτε εάν η Θράκη κυπροποιηθεί ή γκριζοποιηθεί, είτε δεν γνωρίζουμε τι άλλο επιδιώκετε. Εκτός βέβαια, εάν όσοι επί δεκαετίες αγωνιζόμαστε προκειμένου η Θράκη να μείνει ελληνικός τόπος, σεβόμενοι βεβαίως απολύτως τις μειονοτικές ομάδες και την μουσουλμανική κοινωνία (τουρκογενή, πομακική, τσιγγάνικη) αλλά και έχοντας πραγματικό ενδιαφέρον δημιουργίας πνεύματος αληθινής ελληνοτουρκικής φιλίας, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεσθε και ενεργείτε και, κατά συνέπεια, σας αδικούμε.
Προσωπικά είμαι θιασώτης μιας πραγματικής φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, την οποία και υπηρετώ, όχι όμως εις βάρος της Ελλάδας και των ιστορικών της δικαιωμάτων. Επιπλέον, θα μπορούσα να είμαι επιεικής μαζί σας, ερμηνεύοντας την όλη στάση σας ως μια προσπάθεια άμβλυνσης του όποιου φανατισμού στις σχέσεις των δύο χωρών. Όμως, ακόμη κι αν εσείς σκοπεύετε σε κάτι τέτοιο, τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα από τους επιδιωκόμενους στόχους σας, επειδή σας διαφεύγουν πολλές άλλες παράμετροι του ζητήματος και επειδή πιστεύετε στο αλάθητο της γνώσης σας και της επιστημονικής – ή καλύτερα ιδεολογικής σας θεώρησης.
Πιστέψτε με αληθινά, θα ήθελα να σφάλλω στην εκτιμήσεις μου και πραγματικά εσείς να ωφελήσετε την Θράκη και την Ελλάδα. Όμως μέχρι να αντιληφθώ κάτι τέτοιο είμαι υποχρεωμένος να σας υποδείξω δημοσίως τα λάθη σας, αφού κάθε επίμονη προσωπική παρότρυνση απέβει μάταιη και δεν εισακούσθηκε. Εάν σφάλλω στις εκτιμήσεις μου, να είστε σίγουρη ότι θα είμαι ο πρώτος που δημοσίως θα σας συγχαρώ για τα επιτεύγματά σας και θα σας ζητήσω συγγνώμη πάλι δημοσίως. Πριν όμως συμβεί αυτό η ακαδημαϊκή μου ευθύνη με αναγκάζει να λύσω τη σιωπή μου και να μιλήσω δημοσίως για κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως έπραξα και με προηγούμενες δύο επιστολές μου προς την ηγεσία της ελληνικής Πολιτείας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ως υπεύθυνο κυβερνητικό στέλεχος, ότι στη Θράκη τα τελευταία χρόνια επιχειρείται βίαιος και αντιδημοκρατικός εκτουρκισμός όλων των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών. Το βάρος εδώ πέφτει στο βίαιος και αντιδημοκρατικός, διότι είναι αυτονόητο ότι σεβόμεθα κάθε ελεύθερα εκφραζόμενο εθνικό αυτοπροσδιορισμό. Ένας Πομάκος ή ένας Τσιγγάνος στη Θράκη ή όπου αλλού, μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται ατομικά ως Τούρκος, όχι όμως συλλογικά.
Στις δηλώσεις σας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Ξάνθη τον Μάρτιο, περί δίγλωσσων νηπιαγωγείων, ναι μεν μιλάτε για χρήση της μητρικής γλώσσας και αυτό είναι προς τιμήν σας, αλλά -και εδώ είναι όλο το πρόβλημα και το ιστορικό σας λάθος με συνέπειες τεράστιες- διευκρινίζετε, εφ’ όσον αυτό ζητηθεί από τα ίδια τα μέλη της μειονότητας.
Δεν είναι δηλαδή αυτονόητη η χρήση της μητρικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία; Γιατί θα πρέπει τα παιδιά στο νηπιαγωγείο να μάθουν μια γλώσσα ξένη της μητρικής τους και όχι μόνον την ελληνική και την μητρική τους; Δεν είναι αυτονόητο ότι το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να γνωρίζει τη μητρική γλώσσα κάθε μαθητή και να πράττει δεόντως στην εκπαιδευτική διαδικασία, τη στιγμή που υπάρχει πληθώρα μελετών όπου προσδιορίζεται σαφώς η γλωσσική κατάσταση της μειονότητας; Τι νόημα, λοιπόν, έχει και που αποσκοπεί η διατύπωσή σας, η οποία καθιστά ζητούμενο το αυτονόητο;
Παράλληλα, ενώ αναφέρεστε στην πιθανή εισαγωγή της πομακικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία, εάν αυτό ζητηθεί, αγνοείτε τελείως την ύπαρξη τσιγγάνικης γλώσσας και παραβλέπετε τους τσιγγάνους, μουσουλμάνους ή μη, που αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο της μουσουλμανικής κοινωνίας της Θράκης.
Λέτε, δηλαδή επί της ουσίας, ότι τα παιδιά της μη τουρκόφωνης μουσουλμανικής κοινωνίας θα διδάσκονται την τουρκική γλώσσα από το νηπιαγωγείο, εκτός βέβαια εάν ζητηθεί κάτι άλλο από την ίδια την μειονότητα. Πώς, όμως, θα ζητηθεί ό,τι ζητηθεί; Σίγουρα με κάποιο τρόπο αντικειμενικό και μετρήσιμο. Στο σημείο αυτό διαπράττετε μέγιστο και ιστορικό σφάλμα που θα πυροδοτήσει ανήκουστες πλέον διεκδικήσεις στη Θράκη, έξω από κάθε λογική, δίκαιη και σύμφωνη προς το διεθνές δίκαιο διαχείριση μειονοτικών θεμάτων.
Διότι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά -ή θα πρέπει να γνωρίζετε- η μη τουρκόφωνη μουσουλμανική κοινωνία της Θράκης ευρίσκεται εγκλωβισμένη -με την ανοχή της ελληνικής Πολιτείας δυστυχώς- στον ασφυκτικό κλοιό του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, το οποίο λειτουργεί ως άτυπο τουρκικό Υπουργείο Θράκης. Μοιραία, επομένως, τα μέλη της θα ζητήσουν ό,τι της υπαγορευθεί από αυτό και όχι ό,τι πραγματικά θα ήθελαν τα ίδια.
Επιπλέον, είναι σαφές ότι ανοίγετε έτσι κατ’ ουσίαν τον δρόμο τουρκοποίησης από την νηπιακή ηλικία των δύο τρίτων της μουσουλμανικής κοινωνίας που περιλαμβάνουν Πομάκους και Τσιγγάνους.
Με την απόφασή σας αυτή, θέτετε, όσον αφορά εκπαιδευτικά ζητήματα στη Θράκη, -ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου- για πρώτη φορά τις βάσεις για την μελλοντική νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος ως μέσον έκφρασης των διαφόρων αιτημάτων από πλευράς της μουσουλμανικής κοινωνίας της Θράκης προς την ελληνική Πολιτεία.
Εάν δεν την ακυρώσετε άμεσα, ανοίγετε τον δρόμο για την σταδιακή και άτυπη διχοτόμηση της Θράκης, αρχής γενομένης από την εκπαίδευση. Ανοίγετε ουσιαστικά τον δρόμο για να φθάσουμε -και ίσως όχι πολύ αργά- στο «δημοψήφισμα» όχι μόνο για τη γλώσσα των νηπιαγωγείων αλλά και για όποια άλλη μορφή απόφασης που θα αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Επιπλέον, φανταστείτε, με τη φιλοσοφία που ακολουθείτε, να αρχίσει το σύνολο των μουσουλμάνων πολιτών στην Ελλάδα να διεκδικεί όσα εσείς σχεδιάζετε στην Θράκη. Τότε θα έχουμε διάλυση και ποιοτική μεταβολή της ιδιοσυστασίας της ελληνικής Πολιτείας. Γι’ αυτό, εάν δεν αλλάξετε άμεσα τη στάση σας αυτή, θα καταστείτε τραγική προσωπικότης για την μελλοντική ιστορία όχι μόνον της Θράκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος.
Συμπληρωματικά προς τα ανωτέρω, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εδώ στη Θράκη σφυρηλατείται βήμα προς βήμα υπό τα βλέμματα και την ανοχή της ελληνικής Πολιτείας η δημιουργία κράτους εν κράτει. Αυτό είναι που εσείς έρχεσθε με την πρόσφατη δήλωσή σας να ενθαρρύνετε και να ενισχύσετε. Για να σας βοηθήσω ακόμη περισσότερο, σας αναφέρω τα πρακτικά Συνδιάσκεψης «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» στην Κωνσταντινούπολη, τον Σεπτέμβριο του 2006, στα οποία αποφασίστηκε η σύσταση πολλών επιτροπών αυτο-οργάνωσης της μειονότητας στη Θράκη, σε τομείς όπως: Αυτοδιοίκηση πολιτικών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Παιδεία και Πολιτισμός, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Νομικό Δίκαιο, Τύπος και Διεθνείς Σχέσεις, Οικονομικά, Βακούφια και Θρησκεύματα). Αποφάσεις που ήδη είναι σε φάση πλήρους υλοποίησης, με τις οποίες εναρμονίζονται αλλά και ενισχύουν οι δικές σας ενέργειες.
Όπως προκύπτει από την αναλυτική περιγραφή του ρόλου των εν λόγω Επιτροπών, είναι σαφές πλέον για κάθε άνθρωπο με κοινό νου τι σχεδιάζεται στη Θράκη. Διότι τα πράγματα δείχνουν ότι εδώ δεν πρόκειται απλώς περί μιας καλώς εννοούμενης ηθικής, θρησκευτικής, ανθρωπιστικής, ή όποιας άλλης στήριξης από την Τουρκία του τουρκόφωνου μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης που κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα αρνιόταν, αλλά περί ιδρύσεως ενός δυνάμει νέου και σε λανθάνουσα μορφή «αυτόνομου τουρκο-θρακικού κράτους».
Εάν όλα αυτά δεν δείχνουν προς ποια κατεύθυνση οδηγεί τα πράγματα της Θράκης η φίλη Τουρκία, τότε ή εγώ «τα έχω χαμένα» ή εσείς αδυνατείτε να ερμηνεύσετε τα σημεία των καιρών, πράγμα ανεπίτρεπτο για πολιτικό πρόσωπο.
Κι ενώ όλα αυτά είναι γνωστά, κι ενώ και με δική σας ευθύνη σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από το 1997 έως σήμερα τρία εθνικά προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ του Υπουργείου Παιδείας ύψους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και θα μπορούσατε μέσω αυτών να έχετε δώσει πραγματικές λύσεις στο γλωσσικό και εκπαιδευτικό πρόβλημα των μουσουλμάνων της Θράκης, αυτή την στιγμή ευρισκόμαστε πιο πίσω και από εκεί που ξεκινήσαμε, ενώ χάθηκε πολύτιμος χρόνος 13 τουλάχιστον ετών.
Κατά την υλοποίηση των ανωτέρω Προγραμμάτων υιοθετήσατε με τρόπο αυταρχικό την τουρκική γλώσσα ως την μία και μοναδική μητρική γλώσσα για όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης, ασχέτως εάν αυτοί ήσαν τουρκικής ή μη καταγωγής, παραβιάζοντας κάθε δημοκρατική αρχή και κάθε αρχή διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Διότι όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην ορεινή Θράκη ομιλούν, όπως και οι γονείς των, την πομακική, ενώ τα παιδιά των τσιγγάνων της Θράκης ομιλούν την τσιγγάνικη γλώσσα στην πλειοψηφία των, όπως και οι γονείς των. Εσείς όμως ουδόλως λάβατε υπόψιν σας αυτό το γεγονός και αυταρχικώς τους θεωρήσατε όλους ως τουρκόφωνους, συνεχίζοντας έτσι προηγούμενες λανθασμένες επιλογές τις οποίες αναβαθμίσατε και περιβάλατε με επιστημονική εγκυρότητα.
Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήσατε τα τρία προηγούμενα εθνικά προγράμματα ήταν στη βάση του εσφαλμένος, διότι δεν αποβλέψατε στην δημιουργία μόνιμων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας παράλληλα προς την υπόλοιπη δημόσια εκπαίδευση αλλά εξαντλήσατε το κύριο ενδιαφέρον σας σε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και άλλες περιφερειακές δράσεις.
Οπωσδήποτε ήταν επιτυχής ο ρόλος σας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που υλοποιήσατε, όσον αφορά στη συγγραφή νέων γλωσσικών εγχειριδίων, μέρος των οποίων αναθέσατε να υλοποιηθεί στο καταξιωμένο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ). Αυτή η μερική επιτυχία όμως δεν μηδενίζει την ευθύνη σας για την συνολικά αποτυχημένη εφαρμογή και την φιλοσοφία που υιοθετήσατε σε τρία συνεχή εθνικά προγράμματα, μέσω των οποίων θα έπρεπε να έχει δοθεί τελεσίδικη και οριστική λύση στο γλωσσικό και εκπαιδευτικό πρόβλημα της μειονότητας. Διότι, αφού διαχειριστήκατε συνολικά ένα πολύ υψηλό ποσό χρημάτων μέσω των προγραμμάτων αυτών, θα έπρεπε να έχετε καταστήσει τη Θράκη διεθνές υπόδειγμα διαπολιτισμού και εκπαιδευτικό παράδεισο για τη μουσουλμανική κοινωνία.
Ακόμη, μέσω των προγραμμάτων αυτών θα μπορούσατε να έχετε ανοίξει το δρόμο της υγιούς ελληνοτουρκικής φιλίας και συνεργασίας. Αντίθετα, συνεργαστήκατε με άκρως εθνικιστικά ιδρύματα στη Θράκη, τα οποία κάθε άλλο παρά υγιή ελληνο-τουρκική φιλία και συνεργασία προάγουν.
Μάλιστα, είτε για να μην αποδειχθούν οι εγγενείς αδυναμίες των προηγούμενων προγραμμάτων που υλοποιήσατε, είτε για να μην χάσετε τον έλεγχο των πραγμάτων από τα χέρια σας, εμποδίσατε κατά το παρελθόν με κάθε τρόπο την ουσιαστική εμπλοκή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε σχέση με τα εν λόγω προγράμματα, θέτοντας όρους στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου για μη συμμετοχή μελών ΔΕΠ που δεν ταυτίζονται με τις απόψεις σας. Επισυνάπτω επ’ αυτού παλαιότερη επιστολή μου προς τις Πρυτανικές Αρχές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να μην θεωρήσετε ότι έχω κακή πρόθεση απέναντι σας.
Πρόσφατα δε, η πρώην στενή συνεργάτης σας και νυν Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Θεοδώρα Κόκλα εν ονόματι του δικού σας προγράμματος αρνήθηκε να υπογράψει την υλοποίηση στην Θράκη ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού και διαπολιτισμικού προγράμματος πανελλαδικής εμβέλειας, από το οποίο τελικώς εξαιρέθηκε ολόκληρη η Θράκη.
Επιπλέον, κατά την πρόσφατη Πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας την 23/3/2010 για την «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής κοινωνίας της Θράκης», επιλέξατε τη δημοσιοποίηση της Προκήρυξης μόνον για 30 ημέρες, και μάλιστα λίγο πριν από τις εορτές του Πάσχα, πράγμα που καθιστά εκ των πραγμάτων αδύνατη την συμμετοχή πολλών Α.Ε.Ι.
Πιο συγκεκριμένα, στις Ενότητες της εν λόγω Πρόσκλησης, διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «… Μελέτη με αντικείμενο την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας … στα δημόσια σχολεία της Θράκης… υλοποίηση του μέτρου εισαγωγής της διδασκαλίας της τουρκικής στα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Επεξεργασία αναλυτικού προγράμματος για την τουρκική γλώσσα… Διαμόρφωση Προτάσεων …για τα εκπαιδευτικά υλικά και βιβλία διδασκαλίας της τουρκικής στα δημόσια σχολεία…» (Σελίδες 6,7,8,9 της Πρόσκλησης).
Τραγικότερο δε όλων είναι το ακόλουθο απόσπασμα από την ανωτέρω Πρόσκληση: «…Το περιεχόμενο της επιμόρφωσης θα είναι: νέες παιδαγωγικές μέθοδοι, διαφοροποιημένη παιδαγωγική, … διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας» (σελ. 8).
Έτσι, σε σειρά πολύ σοβαρών λαθών και παραλείψεων του παρελθόντος, έρχεσθε τώρα και προσθέτετε το μέγιστο σφάλμα, την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στα νηπιαγωγεία της Θράκης, στα οποία φιλοξενούνται παιδιά μουσουλμάνων προσχολικής ηλικίας, αλλά και στα υπόλοιπα δημόσια σχολεία της Θράκης, συμβάλλοντας την εκπαιδευτική τουρκοποίηση ολόκληρης της μουσουλμανικής κοινότητας. Με τον τρόπο αυτό ενισχύετε ακούσια ένα σύγχρονου τύπου και χαρακτήρα εκπαιδευτικό γενιτσαρισμό και δημιουργείτε όρους βαθμιαίας διχοτόμησης της Θράκης.
Αγαπητή κυρία Δραγώνα, είμαι πεπεισμένος ότι μέχρι σήμερα αποτύχατε να δώσετε λύσεις στα καίρια προβλήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης στη Θράκη. Πέραν δε αυτού:
• Παραβιάσατε και παραβιάζετε βασικές δημοκρατικές, παιδαγωγικές και διαπολιτισμικές αρχές εγκλωβίζοντας την ελληνική Πολιτεία και ιδιαίτερα την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό σε ένα νέο αδιέξοδο και μη αντιστρεπτό δρόμο που αργά ή γρήγορα θα καταλήξει σε καταστροφικές για τη Θράκη και την Ελλάδα συνέπειες.
• Ενθαρρύνατε και ενθαρρύνετε την ανάπτυξη ενός ανθελληνικού και αντιευρωπαϊκού τουρκικού εθνικισμού ή σωβινισμού και επεκτατισμού στη Θράκη και αποδυναμώσατε τη γνήσια ελληνο-τουρκική φιλία μεταξύ των δύο λαών.
• Αποπροσανατολίσατε την ελληνική Πολιτεία σε ένα θέμα μείζονος εθνικής σημασίας, όπως αυτό της μειονοτικής εκπαίδευσης στην Θράκη και με όσες προεκτάσεις αυτό συνεπάγεται και χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την επίλυση καίριων ζητημάτων στήριξης της μουσουλμανικής κοινωνίας και απεγκλωβισμό μέσω πραγματικής παιδείας και μόρφωσης της Θράκης από τον κίνδυνο κυπροποίησης.
• Στερήσατε με τους λανθασμένους σας σχεδιασμούς το σύνολο της μουσουλμανικής νεολαίας και των γονέων τους από τη δυνατότητα συστηματικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και παροχής ενισχυτικής διδασκαλίας, κάτι που είχε επιτυχώς εγκαινιαστεί από την ελληνική Πολιτεία κατά την δεκαετία του 1990.
• Με τις πρόσφατα δρομολογημένες μεθοδεύσεις σας συνεχίζετε έμμεσα να συμβάλλετε και να ανέχεστε την αυταρχική τουρκοποίηση όλης της μουσουλμανικής κοινωνίας της Θράκης, την οποία έχω επαρκώς περιγράψει σε προηγούμενη επιστολή μου προς την ελληνική πολιτική ηγεσία.
• Στην Θράκη έχετε δημιουργήσει συνθήκες μονοπωλίου στα εκπαιδευτικά πράγματα, αποκλείοντας από τα θέματα εκπαίδευσης, ανάπτυξης, κοινωνικής και πολιτιστικής στήριξης της μουσουλμανικής μειονότητας και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δεν ευθυγραμμίζονται με τις δικές σας ιδεολογικές επιλογές και προκαταλήψεις.
Για τους λόγους αυτούς, με κάθε σεβασμό στο πρόσωπό σας και στην ιδιότητά σας είμεθα υποχρεωμένοι να σας ζητήσουμε να σταματήσετε αμέσως κάθε ενέργεια που αποδυναμώνει την λειτουργία του ελληνικού κράτους στη Θράκη και εγκλωβίζει το Υπουργείο Παιδείας, την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
Ύστερα από αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι ως Έλληνες πολίτες αλλά και ως επιστήμονες γνωρίζοντες από κάθε άποψη και σε βάθος τα θέματα της Θράκης, να ζητήσουμε από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας, Γιώργο Α. Παπανδρέου, αλλά και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο και την ελληνική κοινωνία να προστατεύσουν την Θράκη από ενέργειες που θα στοιχίσουν ακριβά και θα οδηγήσουν σε μη αντιστρεπτά φαινόμενα.
Επιπλέον, με την επιστολή μας αυτή επιχειρούμε να προστατεύσουμε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνησή του από ένα ιστορικό ατόπημα δίχως προηγούμενο. Διότι, εάν υλοποιηθούν όλα όσα επισημαίνονται ως σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας, θα δημιουργηθεί πλέον ένα μη αντιστρέψιμο κεκτημένο που θα ζημιώσει τα μέγιστα την Θράκη και την Ελλάδα. Είναι αδιανόητο η ελληνική Πολιτεία να γίνεται η ίδια καταλύτης αυτοκατάργησής της στη Θράκη.
Ως Έλληνας πολίτης και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και με κάθε συναδελφική συμπάθεια, σας συμβουλεύω να σταματήσετε την συνέχιση αυτών των τραγικών λαθών και να υιοθετήσετε μια νέα και δίκαιη εκπαιδευτική πολιτική και στρατηγική.
Εάν εισακούσετε αυτές τις συμβουλές μας, θα προστατέψετε αυτή την κρίσιμη στιγμή τόσο εσάς την ίδια, όσο και την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό από το να μην εγκλωβιστούν σε χειρισμούς και αποφάσεις με μέγιστες αρνητικές και απρόσμενες εξελίξεις όσον αφορά στο μείζον θέμα της Θράκης. Το δε θέμα της Θράκης είναι σε άμεση συνάφεια με αυτό του ανατολικού Αιγαίου και με ολόκληρο το ζήτημα εθνικής ασφάλειας της χώρας μας και με το αδιαπραγμάτευτο της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδος.
Εάν συνεχίσετε να εμμένετε στην ίδια πολιτική που ακολουθήσατε όλα τα προηγούμενα έτη και ακολουθείτε και σήμερα ως Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, θα έχετε πλήρη ευθύνη για όποια εθνικά επιζήμια εξέλιξη σημειωθεί στη Θράκη.
Προσωπικά, δεν έχω τίποτε εναντίον του προσώπου σας, κάτι το οποίο άλλωστε φανερώνει και η σιωπή μου επί 13 χρόνια, ενώ διαπίστωνα τα συνεχή σας λάθη. Όμως, αισθάνομαι ότι με την επιστολή μου αυτή εκτελώ το χρέος που μου υπαγορεύει η συνείδησή μου ως επιστήμονα και ως Έλληνα, ενημερώνοντας τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και την ελληνική κοινωνία, ζητώντας από εσάς να προβείτε επειγόντως σε διορθωτικές κινήσεις, πριν είναι πολύ αργά για όλους μας και ζητώντας από όλους να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν την ελληνικότητα της Θράκης, διότι είμεθα πλέον στην περιοχή όπου παίζουμε εν ου παικτοίς.
Κλείνοντας την επιστολή αυτή, ευρισκόμαστε προ μεγάλης εκπλήξεως και απορίας, διότι φθάσαμε να αγωνιζόμαστε να προασπίσουμε την Θράκη από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, ωσάν να πρόκειται περί ενός Υπουργείου ξένου προς την Ελλάδα και τα ελληνικά συμφέροντα.
Με ιδιαίτερη τιμή και φιλία,
Γεώργιος Π. Παύλος
Αναπληρωτής Καθηγητής
Πολυτεχνικής Σχολής
Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Πηγή: http://www.adiavroxoi.blogspot.com/
Τρίτη 18 Μαΐου 2010
Kατάργηση της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στο εξωτερικό και εκ νέου αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων Ιστορίας
Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό είναι κυρίως δάσκαλοι και φιλόλογοι που διδάσκουν κυρίως σε ελληνικά σχολεία, τα ελληνόπουλα στην Αμερική, την Γερμανία, την Αυστραλία και όπου γης υπάρχουν Έλληνες. Επίσης, διδάσκουν την ελληνική γλώσσα και σε πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού για ξένους που ενδιαφέρονται να την μάθουν. Για να καταργηθεί λοιπόν η ελληνική γλώσσα και να εισέλθει ως επίσημη η αγγλική, όπως είχε προτείνει η υπουργός προεκλογικά, πρέπει πρώτα να σταματήσει η διδασκαλία της στο εξωτερικό. Με την πρωτοφανή αυτή απόφαση, ολοκληρώνεται ο πόλεμος στην διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό, ο οποίος είχε αρχίσει από την στιγμή που επιβλήθηκαν μειώσεις στο επιμίσθιο των εκπαιδευτικών του εξωτερικού παράλληλα με αύξηση της φορολογίας. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαίου αποφασίστηκε η διακοπή πληρωμής των χρημάτων που η ελληνική Πολιτεία καταβάλλει (στο εξωτερικό) για τις πληρωμές των περίπου 2.000 Ελλήνων εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε ελληνικά στην πλειοψηφία της σχολεία! Η απόφαση αναμένεται να εφαρμοστεί από το Σεπτέμβριο αφήνοντας στους εκπαιδευτικούς και στα σχολεία που υπηρετούν δύο επιλογές: Είτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, είτε την πληρωμή των μισθών τους στο εξωτερικό να καταβάλλουν τα σχολεία τους.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά συναίνεσε στην απάλειψη "εχθρικών" αναφορών από τα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας με την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της εκπαίδευσης ενώ κωφεύει στις εκκλήσεις για αναθεώρηση του νέου Προγράμματος "Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη" του υπουργείου Παιδείας που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για την τουρκοποίηση της εκπαίδευσης στη Θράκη και τον υποβιβασμό της ελληνικής σε δεύτερη γλώσσα.
Τρίτη 11 Μαΐου 2010
Προβοκάτσια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών;
"…21 Μαΐου απέχουν από την εργασία Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία, Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική και όλοι οι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, απέχουμε από την εργασία. Αν τα μέλη του group ξεπεράσουμε τα 10.000 το υλοποιούμε. Ενημερώστε τους Διοικητές ή Διευθυντές σας και πείτε τους ότι δεν θα παρουσιαστείτε τη συγκεκριμένη μέρα. Αν ο Διοικητής σας είναι στόκος και δεν έχει καταλάβει που πάει το πράγμα, πείτε του τη συγκεκριμένη μέρα ότι είστε άρρωστος. Το πιο πιθανό όμως είναι να είναι κι αυτός άρρωστος. Τη μέρα εκείνη θα παρουσιαστεί κανονικά το προσωπικό ασφαλείας.."
Στόχος του κειμένου της ΜΙΤ είναι να προσελκύσει …10.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να τα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Ξεκινά ζητώντας τους να απέχουν από την υπηρεσία τους στις 21 Μαΐου.
Μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει η ύποπτη αυτή κίνηση της ΜΙΤ τη στιγμή που η χώρα μαστίζεται από την μεγαλύτερη κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση της μεταπολίτευσης. Είναι άραγε όλα αυτά τυχαία, τη στιγμή που την ερχόμενη εβδομάδα επισκέπτεται τη χώρα ο Ερντογάν με το σύνολο σχεδόν του υπουργικού του συμβουλίου;
Η κυβέρνηση θα κάνει επιτέλους κάτι; Πηγή
Σχετικά δημοσιεύματα: Facebook κατά εθνικής ασφάλειας
Πηγή:http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/
Σάββατο 8 Μαΐου 2010
Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
Διαπίστωση αποτυχίας του «Καποδίστρια» - εγγύηση για επιτυχία του «Καλλικράτη»;
Στο κείμενο που η ίδια η κυβέρνηση έδωσε προς δημόσια διαβούλευση, αξιολογώντας την υπάρχουσα κατάσταση, γίνονται οι ακόλουθες διαπιστώσεις: «21. Οι αρμοδιότητες που δόθηκαν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν εξαρχής σε μεγάλο βαθμό γραφειοκρατικού διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, που δυσχέραναν την αποτελεσματικότητα του θεσμού, παρά τις προσπάθειες των αιρετών, οι οποίοι με περιορισμένα μέσα και προσωπικό, προσπάθησαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Η ανάγκη για συγκρότηση της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης στο επίπεδο μίας μεγαλύτερης ενότητας προκύπτει πλέον πιεστικά», καθώς επίσης ότι: «48. Η τολμηρή μεταρρύθμιση του «Ι. Καποδίστρια», που βελτίωσε αισθητά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε δημιούργησε παρόλαυτα αποτελεσματικούς Δήμους με οικονομική αυτάρκεια και δυνατότητα άντλησης ιδίων πόρων, ούτε διοικητική ικανότητα με καλά οργανωμένες υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό, που να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες και νέες τεχνολογίες για την παροχή ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Για αυτό άλλωστε μόνο σε 212 από τους 1034 πρωτοβάθμιους ΟΤΑ πιστοποιήθηκε η διαχειριστική επάρκεια, αναγκαία προϋπόθεση συμμετοχής στο ΕΣΠΑ.» Δεδομένης της δυσχερεστάτης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, για την αντιμετώπιση της οποίας η κυβέρνηση προχωρεί σε περικοπή αποδοχών, πάγωμα προσλήψεων και επιβολή φόρων, οι εμπνευστές του «Καλλικράτη» δεν έχουν εξηγήσει στους αρμοδίους αυτοδιοικητικούς φορείς, που είναι σε θέση να γνωρίζουν και να ερωτούν, πόθεν θα εξοικονομηθούν τα 700 εκατομμύρια Ευρώ που εκτιμάται ότι απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου και μάλιστα γιατί αυτό επείγει να γίνει μέχρι τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες ήδη έχουν οριστεί για τις 14 Νοεμβρίου 2010 (άρθρο 20 του κειμένου της διαβούλευσης). Επιπλέον, αφού διαπιστώνεται και η αναποτελεσματικότητα του «Καποδίστρια» λόγω ελλείψεως ανθρωπίνου δυναμικού και πόρων, ποιος μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχημένη εφαρμογή του νέου συστήματος εάν δεν του δοθούν τα απαραίτητα εφόδια; Και πώς αυτά μπορούν να δοθούν εν μέσω οικονομικής κρίσεως;
Ισχυρές Περιφέρειες και Ε.Ε.
Βασική ιδέα του νομοσχεδίου είναι η συγκρότηση μεγάλων Περιφερειών, η οποία αμφισβητείται κατά πόσο συμβάλλει στην πολυπόθητη αποκέντρωση. Μάλλον οδηγεί στην περιφερειακή συγκεντρωτικότητα, εις βάρος των πιο αδυνάμων πρώην νομαρχιών και των απομακρυσμένων από την έδρα της Περιφέρειας δήμων. Παρόλα αυτά στο κείμενο της διαβούλευσης δίδεται και μία άλλη διάσταση για την αναγκαιότητα συγκροτήσεως των 13 ισχυρών Περιφερειών. Στο άρθρο 21 αναφέρεται ότι «Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση στα όρια των νομών αποδείχθηκε ότι δυσκολεύει την αποτελεσματική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως την Επιτροπή των Περιφερειών, στα οποία οι περιφέρειες των άλλων κρατών – μελών έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο» ενώ στο άρθρο 24 ότι «Στα όρια αυτά συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δημογραφικά, κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη για το σχεδιασμό, προγραμματισμό και υλοποίηση της αναπτυξιακής πορείας, της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Εξυπηρετείται, επίσης, η αποτελεσματικότερη υπεράσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων των Ελληνικών περιφερειών στα αρμόδια όργανα της ΕΕ (Επιτροπή των Περιφερειών κ.ο.κ.).». Η παραδοχή της κυβέρνησης ότι στόχος του «Καλλικράτη» είναι η καλύτερη απευθείας σύνδεση των νέων υπέρ-Περιφερειών με τα όργανα της ΕΕ, έρχεται να υποστηρίξει σενάρια που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της χώρας μας, σύμφωνα με τα οποία σταδιακά οι εθνικές κυβερνήσεις θα αποδυναμωθούν και οι νέες ισχυρές διοικητικές Περιφέρειες θα υπάγονται απευθείας σε μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση των Βρυξελλών. Ένα τέτοιο σενάριο εξετάζεται παρακάτω.
«Καλλικράτης» και Ευρυτανία
Το καλύτερο σύστημα που λειτούργησε και αρμόζει στην Ελλάδα ήταν ο θεσμός των Κοινοτήτων, ο οποίος δέχθηκε τη χαριστική βολή με τον «Καποδίστρια Ι». Ιδιαίτερα για περιοχές με δύσκολη γεωμορφολογία, όπως η Ευρυτανία, όσο πιο συγκεντρωτικό, τόσο πιο δυσλειτουργικό έχει αποδειχθεί το όποιο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Οι Ευρυτάνες αντιλαμβανόμαστε ότι η προσκόλησή του νομού σε μία Περιφέρεια με έδρα λ.χ. τη Λαμία (το πιθανότερο) θα τον εξαφανίσει στην ουσία από τον χάρτη και από τους σχεδιασμούς της νέας υπερ-Περιφέρειας. Το γεγονός ότι ήδη η κοινότητα Τυμφρηστού ζήτησε να υπαχθεί στο νομό μας θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει τους αρμοδίους φορείς ώστε να επαναφέρουν στο προσκήνιο την ιδέα της Ευρύτερης Ευρυτανίας ως ειδικού ορεινού Νομού ή, πλέον, ορεινής Περιφέρειας που θα συμπεριλάβει τους ορεινούς όγκους όλων των ομόρων νομών.
Σύνδεση Καλλικράτη και παραχώρησης ιθαγενείας
Η παραχώρηση ιθαγενείας και δικαιώματος ψήφου ως επί το πλείστον σε μουσουλμάνους, με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο, θα οδηγήσει σταδιακά (μέσω δικαστικής οδού) στη δυνατότητα εκλογής αυτών σε Βουλευτές και Περιφερειάρχες και στη δημιουργία μειονοτικών-μουσουλμανικών πολιτικών κομμάτων. Την ίδια στιγμή η εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα παρέχει στον Περιφερειάρχη εξαιρετικά μεγάλη ισχύ. Όσοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και την παρέμβαση της Τουρκίας στη Θράκη (και στα Δωδεκάνησα) αντιλαμβάνονται την πιθανή διασύνδεση των δυνατοτήτων που δημιουργούν τα δύο αυτά «κατεπείγοντα» νομοσχέδια. Το σενάριο λ.χ. εκλογής ενός φανατικού ισλαμιστή Περιφεριάρχη στη Θράκη, ο οποίος θα έχει γίνει με συνοπτικές διαδικασίες «Έλληνας» και θα διεκδικήσει δια τοπικού δημοψηφίσματος την αυτονομία της Θράκης και τη συνένωσή της με το βουλγαρικό τμήμα της, ώστε να αποτελέσουν μία ευρύτερη ευρωπαϊκή πλέον αυτοδιοικητική περιφέρεια, ενώ η Τουρκία θα εγγυάται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων μειονοτικών (βλ. Κύπρος), ελπίζουμε να παραμείνει σενάριο επιστημονικής και αρθρογραφικής φαντασίας!
Παρασκευή 7 Μαΐου 2010
Ομιλία Προέδρου ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ
υλικό για τον επόμενο προεκλογικό αγώνα. Αρκεί να προβάλω ένα
σποτ με τις ομολογίες και των δύο για τις ευθύνες που έχουν τα δύο
κόμματα για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
Θα αναφερθώ σε κάποια συγκεκριμένα νούμερα, για να ακούσει ο
ελληνικός λαός ορισμένες αλήθειες:
Σε σχέση, λοιπόν, με το δημόσιο χρέος:
Το 1974 η ΝΔ παρέλαβε το δημόσιο χρέος στα 337 εκατομμύρια ευρώ
(τα νούμερα υπολογισμένα σε ευρώ) και το παρέδωσε το 1981 στο
ΠΑΣΟΚ 2 δις ευρώ.
Το 1990 το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στη ΝΔ δημόσιο χρέος 32,2 δις ευρώ.
Το 1993 η ΝΔ παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ δημόσιο χρέος 75 δις ευρώ.
Το 2004 το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε στη ΝΔ δημόσιο χρέος περίπου 180
δις ευρώ.
Το 2009 η ΝΔ παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ δημόσιο χρέος περίπου 300 δις
ευρώ.
Σήμερα, το 2010 με το ΠΑΣΟΚ οδηγούμαστε στο ΔΝΤ με το χρέος στα
350 δις ευρώ.
Άρα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αύξησαν το δημόσιο χρέος από
το 1974 έως σήμερα, 1000 φορές!!»
Θα ήθελα, σήμερα, από τον πρωθυπουργό τουλάχιστον μια
διαβεβαίωση ότι κάποιος θα τιμωρηθεί, κάποιος θα απολογηθεί γι’
αυτό το δημόσιο χρέος που μας οδήγησε σε επιτήρηση.
Εγώ προτείνω το εξής: Ας συσταθεί μία επιτροπή με τους πολιτικούς
αρχηγούς και τους πρώην προέδρους της Βουλής, όπου θα
εξετάσουμε όλους τους πρώην πρωθυπουργούς. Να τους
ρωτήσουμε να μας πουν που πήγαν τα λεφτά..
Τι ψηφίζουμε σήμερα; Τι, αλήθεια, ψηφίζουμε σήμερα; Ψηφίζουμε αν
η πατρίδα θα «εκτελεσθεί» ή θα παραμείνει ζωντανή, έστω σε κώμα..
Ψηφίζουμε για το αν θα έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις και
μισθούς την 1η του επόμενου μήνα. Μπορούμε, λοιπόν, σήμερα να
ψηφίσουμε με μικροκομματικά κριτήρια; Αν κάποιος, έστω κι ένας
εδώ μέσα, μας πει εναλλακτική λύση για το που θα βρούμε 10 δις σε
μια εβδομάδα, ώστε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, να μην
ψηφίσουμε αυτά τα μέτρα. Υπάρχει κάποιος;
Η Αριστερά έχει τη δική της γνωστή «λογική». Αλλά εσείς (οι της ΝΔ;)
Τι θα ψηφίζατε αν η κυβέρνηση αξίωνε για την ψήφιση του
νομοσχεδίου με τα μέτρα 180 «ναι»; Θα ψηφίζατε «όχι», δηλ, την
πτώχευση της χώρας;
Συμφωνούμε λοιπόν ή διαφωνούμε ότι η χώρα, αν δεν λάβει αυτά τα
μέτρα, δεν θα δανειστεί και, άρα, δεν θα μπορεί να πληρώσει
μισθούς; Αυτό θέλετε; Εδώ, σήμερα, είναι ώρα μεγάλης ευθύνης. Δεν
είναι το θέμα αν θα στηριχθεί ο Παπανδρέου. Το θέμα είναι αν θα
στηριχθεί η πατρίδα!
Εμείς ξέρετε πώς προσερχόμαστε στο «ναι»; Με τα ίδια
συναισθήματα που η κα Παναγοπούλου και η κα Μυλωνά πήγαιναν
να πληρώσουν τα λύτρα για την απελευθέρωση των συζύγων τους.
Σήμερα η πατρίδα είναι «όμηρος». Θα ρισκάρουμε να μην δώσουμε
τα «λύτρα» που ζητούνται;
Θα ρισκάρουμε να υποδεχτούμε τον Ερντογάν με τους 10 υπουργούς
του και τους 70 επιχειρηματίες –που η κυβέρνηση βιάστηκε να
καλέσει σε τόσο άστοχη χρονική συγκυρία- σε αυτήν την οικονομική
κατάσταση; (Ειρήσθω εν παρόδω) γιατί αντί του κ. Ερντογάν, δεν
καλέσατε τον κ. Σαρκοζί και τον κ. Μπερλουσκόνι; Γιατί καλείτε
αυτούς που μας επιβουλεύονται; Ξέρετε τι λέγετε στα ΜΜΕ της
Τουρκίας; Ότι για την Εθνική Τράπεζα θα δώσουν όσα δώσαμε εμείς
για την τουρκική τράπεζα. Η μετοχή της Εθνικής κατρακύλησε από τα
46 ευρώ αξία στα 10 ευρώ.
Εμείς δεν γνωρίζουμε το «πολιτικό κόστος» της στάσης μας; Όμως
ανάμεσα στο κομματικό όφελος και το όφελος της πατρίδας
προτιμάμε το δεύτερο! Ανάμεσα στην «εκτέλεση» και το «κώμα»
επιλέγουμε το κώμα για να υπάρξει έστω η ελπίδα! Εμείς, με μεγάλο
βάρος και πόνο, πηγαίνουμε σε αναγκαστική εκχώρηση του «ναι»,
αλλά σας περιμένουμε, να δούμε πώς θα το διαχειριστείτε, για να
φωνάξουμε τότε το «όχι», αν χρειαστεί.
Πρέπει να πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση. Είναι η μόνη λύση.
Νομίζετε ότι εμείς δεν είμαστε υποψιασμένοι για το τι παιχνίδια
μπορεί να παιχθούν με τις ρυθμίσεις με τα Προεδρικά διατάγματα στη
συνέχεια; Η οικουμενική κυβέρνηση μπορεί να μας προστατέψει από
αυτά.
Εμείς δεν διεκδικούμε αξιώματα και θέσεις. Πρέπει να αντιληφθείτε
ότι δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας. Σήμερα,
αντιμετωπίζετε μεγάλο τραπεζικό πρόβλημα. Για 50.000 ευρώ
κατάθεση δίνουν ελάχιστο επιτόκιο κατάθεσης. Ξέρετε τι σημαίνει
αυτό; Ότι δεν μπορεί να πάρει λεφτά η επιχείρηση, παρά με δάνειο
11-12%, εάν έχει ακίνητο. Χωρίς ακίνητο το επιτόκιο πάει στο 15%!
Ποια επιχείρηση θα ανοίξει έτσι για να απορροφήσει την ανεργία;
Εμείς προτείνουμε ονόματα ανθρώπων. Σας λέμε: Κάντε ότι μπορείτε
να προσεγγίσετε τον κ. Παπαδήμο. Το ίδιο ισχύει και για τον κ.
Παναγιώτη Γεννηματά, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής τράπεζας
Επενδύσεων.
Χθες χύθηκε αίμα. Είχαμε νεκρούς! Αυτό συμβαίνει όταν επικρατεί η
«λογική του όπλου».. Τότε βρίσκεται ένας προβοκάτορας για να
προκληθεί αναταραχή.
Δεν μπορείτε κ. Υπουργέ να μιλάτε για οικονομία, να σας ζητάμε
«δώστε κάτι» για τον μικροσυνταξιούχο και να το «μαζεύετε» πριν
περάσουν 24 ώρες. 200 ευρώ για επίδομα αδείας; Όσο θέλει με την
οικογένειά του να πάει σε ένα ξενοδοχείο, για μια ημέρα δηλαδή! Και
την ίδια ώρα, έχω εδώ, οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών για την
«υλοποίηση εισοδηματικής πολιτικής του έτους 2010», ακούστε το,
σελίδα 6, «…στο Διοικητή και τους Προέδρους νομικών προσώπων
και μέχρι το διπλάσιο του ορίου στο Πρόεδρο και Διευθύνοντα
σύμβουλο», δηλαδή 5.900 ευρώ και 12.000 ευρώ μηνιαίως,
αντιστοίχως. Άρα, «παράθυρα» για 12.000άρια! Κι όλα αυτά μόλις
την 1η Απριλίου του 2010! Το μήνα, δηλαδή, που πήγαμε στο ΔΝΤ,
εσείς δίνετε 12.000 ευρώ μισθούς στους όποιους «διοικητάδες».
Δεν μπορούμε να ζητούμε θυσίες από το λαό και να μην δίνουμε
εμείς πρώτοι το καλό παράδειγμα. Ας καθιερώσουμε ανώτατη αμοιβή
για δημόσιο λειτουργό π.χ. 4.000 ευρώ. Επίσης, δεν μπορούμε εμείς
να νομοθετούμε εδώ να πεινάσει ο λαός και στο γκαράζ της Βουλής
να υπάρχουν όλα αυτά τα Lexus και τα BMW. Εγώ το παρέδωσα το
δικό μου αυτοκίνητο για να έχω τη συνείδησή μου καθαρή. Ας
πάρουν οι βουλευτές υβριδικά αμάξια το πολύ μέχρι 1.600 κυβικά.
Κάποτε, στην έρημο, πρόσφεραν στο Μέγα Αλέξανδρο ένα κουβά
νερό. Κι αυτός είπε «φτάνει για όλο το στράτευμα;» Και όταν του
είπαν όχι τον έχυσε στην έρημο! Έτσι κι εμείς πρέπει να χύσουμε
ιδρώτα για να μη χύσει κι άλλο αίμα ο ελληνικός λαός!»
http://www.laos.gr/load_file.asp?epilogi=press/txtfiles/cenPage/text12.txt
«Μητρός τε και πατρός τε απάντων τε τιμιότερων και αγιότερων εστίν η πατρίς.»
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε απέναντι σε πραγματικότητες, όχι ευχάριστες, αλλά είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία –και η ηγεσία βρίσκεται μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα- οφείλει να αντιμετωπίζει και δυσάρεστες πραγματικότητες.
Πραγματικότητα πρώτη: Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μέσα στις επόμενες ημέρες 11.000.000.000 και ταυτόχρονα πρέπει να βρει τα χρήματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, για να αναχρηματοδοτήσει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. Είναι μια πραγματικότητα που δεν επιδέχεται ερμηνείες, δεν επιδέχεται αμφισβητήσεων.
Πραγματικότητα δεύτερη: Η Ελλάδα πλέον δεν έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές. Το γιατί συνέβη αυτό, θα το αναφέρω παρακάτω, πλην όμως αυτή είναι μια δεύτερη πραγματικότητα.
Πραγματικότητα τρίτη: Εάν δεν καταβληθούν τα ποσά αυτά τη χρονική στιγμή που πρέπει να καταβληθούν, η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάσταση αρνήσεως πληρωμών και από την επόμενη μέρα το πρωί δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει καμία από τις ανάγκες της. Αυτό οφείλει να το ακούσει καθαρά ο ελληνικός λαός, για να ξέρει για τι πράγμα συζητάμε. Πραγματικότητα τρίτη, λοιπόν, είναι ότι εάν μέσα σε δέκα ημέρες τα χρήματα αυτά δεν βρεθούν, τότε δεν θα πληρώνονται καθόλου οι μισθοί και οι συντάξεις, τότε θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, τότε θα έχει δεσμευθεί το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων. Αυτό, όχι κάποτε, αλλά μέσα στο επόμενο δεκαήμερο και είναι πραγματικότητα, επίσης, μη επιδεχόμενη αμφισβητήσεως.
Πραγματικότητα τέταρτη: Μία δυνατότητα δανεισμού εμφανίζεται, καμία άλλη. Κανείς δεν έχει έρθει με μια συγκεκριμένη πρόταση για δανεισμό από οποιαδήποτε διαφορετική ή συγκεκριμένη πλευρά.
Πραγματικότητα πέμπτη: Αυτός ο δανεισμός είναι συνδεδεμένος με συγκεκριμένους όρους που είναι επαχθείς. Επίσης, αυτό είναι μια αλήθεια. Είναι επαχθείς στα πλαίσια δημοσιονομικών προσαρμογών, στα πλαίσια αναπτυξιακών πολιτικών, στα πλαίσια μιας οικονομικής πειθαρχίας που επιβάλλεται στην κοινωνία.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και υπάρχει ένα απλό ερώτημα που θέτει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου: Ναι ή όχι;
Τα παίρνουμε τα λεφτά ή δεν τα παίρνουμε τα λεφτά; Τόσο απλά!
Κοινοβούλια σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεδριάζουν, για να δώσουν ευρωπαίοι φορολογούμενοι και εκπρόσωποί τους την έγκριση εκταμιεύσεως από τα λεφτά των ευρωπαίων φορολογουμένων, για να πληρωθούν οι δικές μας οφειλές.
Εγώ, λοιπόν, στο ερώτημα αυτό θεωρώ ότι μπορεί να απαντήσει κανείς με αυτούς τους δύο τρόπους: Ακούω την απάντηση της Αριστεράς. Η απάντηση της Αριστεράς είναι μία απάντηση δομική: Να κάνουμε Κομμουνισμό, να γίνει επανάσταση, να έρθει ένα άλλο σύστημα και με αυτή την έννοια λύνουμε το θέμα μας.
Εγώ ξεκαθαρίζω: Εγώ δεν θέλω Κομμουνισμό. Δεν θέλω να έρθει ένα τέτοιο σύστημα στην Ελλάδα. Υποθέτω ότι και πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν θέλουν ένα τέτοιο σύστημα. Αυτή η υπόθεση είναι βάσιμη, υπό την έννοια της εκλογικής καταγραφής, τουλάχιστον.
Εκδοχή δεύτερη: Να πάρουμε τα χρήματα αλλά –ακούστε τώρα εδώ, υπάρχει μία πονηριά- τα χρήματα αυτά τα θέλουμε, μόνο για να τα χρησιμοποιήσουμε για τον κοινωνικό δίχτυ –τις τέσσερις, πέντε, έξι διατάξεις που ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας- δηλαδή, για να τα χρησιμοποιήσουμε για κοινωνικές δαπάνες. Το υπόλοιπο, όμως, κομμάτι δεν το θέλουμε. Αυτό πόσο καλά και πόσο σοβαρά ακούγεται; Πόσο σοβαρό είναι να ακούγεται αυτό από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Υπάρχει και μία τρίτη λύση: «Ναι». Το «ναι» αυτό, δεν είναι «ναι» στην Κυβέρνηση. Το «ναι» αυτό δεν είναι «ναι» στον Παπανδρέου. Το «ναι» αυτό δεν είναι «ναι» στο πολιτικό σύστημα που μας έφερε έως εδώ. Είναι «ναι» να πάρουμε τα λεφτά για να σωθεί η χώρα. Είναι αυτό το «ναι».
Ο πολίτης είναι θυμωμένος. Δικαίως! Δικαίως είναι οργισμένος. Γιατί; Είναι οργισμένος και γιατί βεβαίως, θα κληθεί να υποστεί τις συνέπειες αυτές, αλλά είναι οργισμένος κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ελπίζω για τους σωστούς λόγους. Γιατί πρέπει να φθάσουμε στον καταλογισμό.
Μήπως εμείς, όταν κάνουμε αυτό το συλλογισμό λέμε ότι δίνουμε συγχωροχάρτι στον κ. Παπακωνσταντίνου ή στον κ. Παπανδρέου; Μήπως δίνουμε συγχωροχάρτι στον κ. Καραμανλή και στην Κυβέρνησή του; Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, γιατί υπάρχει μία αλληλουχία γεγονότων που μας οδήγησε εδώ. Γιατί οδηγηθήκαμε εδώ, στην κηδεμονία, στον περιορισμό της κυριαρχίας, στις άμεσες, γρήγορες και επαχθείς πολιτικές για τον ελληνικό λαό, στην ανάγκη αυτής της προσαρμογής; Γιατί; Γιατί ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα, τριάντα χρόνια τώρα λέει ψέματα, είναι ευχάριστο και θωπεύει τα αυτιά του ελληνικού λαού, χωρίς να λέει τις αλήθειες που πρέπει να πει. Χωρίς να πει ότι «Μια χώρα δεν μπορεί να ζει για πάντα με δανεικά». Γιατί ποτέ εδώ μέσα, σε όλες αυτές τις κοινωνικές ομάδες που έρχονται, κανείς δεν τόλμησε να πει «Όχι, δεν γίνεται αυτό γιατί δεν έχουμε τα λεφτά». Κανείς δεν τόλμησε. Γιατί; Γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε πραγματικές πολιτικές.
Πραγματική πολιτική δεν είναι το «ναι» σε όλα. Πραγματική πολιτική δεν είναι να παίρνεις τα λεφτά των φορολογουμένων και να τα σκορπίζεις δεξιά και αριστερά. Πραγματική πολιτική δεν είναι τα ρουσφέτια και οι διορισμοί. Πραγματική πολιτική είναι η μάχη των ιδεών. Πραγματική πολιτική είναι η προγραμματική επιχειρηματολογία. Πραγματική πολιτική είναι να πείθεις ακόμα όταν τα πράγματα είναι δύσκολα και δυσάρεστα. Αυτό πολύ λίγοι το έχουν κάνει μέχρι σήμερα από το πολιτικό σύστημα.
Πέρασαν χρόνια διακυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας με 4% ανάπτυξη. Γιατί δεν κάνατε την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρογή; Γι’ αυτό είχατε εκλεγεί. Είχατε εκλεγεί για την επανίδρυση του κράτους. Είχατε εκλεγεί για το συμμάζεμα. Γι’ αυτά! Γιατί δεν τα κάνατε;
Ναι, ανάπτυξη, τότε που θα ήταν εύκολα, τότε που δεν θα είχαν πολύ σημαντικό κόστος. Δεν το κάνατε, γιατί φοβηθήκατε. Φοβηθήκατε μπροστά στην πίεση της Αριστεράς.
Γιατί ο Εισηγητής σας ομολόγησε την ιδεολογική σας δειλία. Ομολόγησε ότι δεν θελήσατε να αντισταθείτε στις πιέσεις της Αριστεράς. Αυτό, λοιπόν, είναι η ευθύνη που σας βαραίνει και αυτό είναι που οδήγησε στον οικονομικό εκτροχιασμό.
Δεν έχει ευθύνες το ΠΑ.ΣΟ.Κ; Πώς δεν έχει; Αφού είπε ψέματα στον ελληνικό λαό. Ήξερε το έλλειμμα, ήξερε από πριν ποια είναι η πραγματικότητα «να εκλεγούμε και βλέπουμε». Το βλέπουμε, κόστισε τρεις μήνες. Αυτοί οι τρεις μήνες ήταν κρίσιμοι. Ακόμα και στον Προϋπολογισμό ήρθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ και μοίραζε λεφτά από τα μη υπάρχοντα: ένα δισεκατομμύρια στα κοινωνικά δικαιώματα, ένα δισεκατομμύριο στην παιδεία. Τι καταλάβαιναν εκείνη την ώρα όλοι αυτοί που έβλεπαν το πρόβλημα; Ότι εμείς ως πολιτικό σύστημα είμαστε εντελώς ανεύθυνοι, εντελώς αναξιόπιστοι. Την ώρα που το έλλειμμα ήταν 13,7% μοιράζονταν λεφτά σε κοινωνικές πολιτικές.
Πότε θυμηθήκανε; Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μα, τότε ήταν πολύ αργά, τότε είχαμε μπει στο μικροσκόπιο των αγορών. Τότε τα μέτρα δεν επαρκούσαν. Αλλά ακόμα και τότε πόσο δειλά, πόσο φοβισμένα, πόσο περιορισμένα ήταν; Έχει τεράστιες ευθύνες η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ για το μηχανισμό αυτό.
Οι ευθύνες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην παρούσα φάση δεν είναι πολυτέλεια. Οι ευθύνες είναι προϋπόθεση της καθάρσεως και της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί πια να αρθρωθεί πειστικός λόγος προς οποιονδήποτε, εάν δεν υπάρξει η τιμωρία. Στην τραγωδία αυτή της Μεταπολιτεύσεως, σ' αυτό το τραγικό τέλος, οφείλει να υπάρξει κάθαρση. Και η κάθαρση θα γίνει με την τιμωρία.
Εμείς, λοιπόν, ερχόμαστε και λέμε συγκεκριμένα πράγματα: Ενεργοποιείστε τις εξεταστικές για την οικονομία και αφήστε τώρα τα προσχηματικά «πόθεν έσχες». Να γίνει βαθύς και ουσιαστικός έλεγχος σε όλους όσους διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, σε όλους όσους έβαλαν υπογραφή. Όχι μόνο στη δήλωσή τους, αλλά και σε όλους τους λογαριασμοί στις τράπεζες, σε όλα τα σπίτια, σε όλα τα πλοία, σε όλα τα καράβια, σε όλες τις μετοχές. Αυτός είναι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες». Και πηγαίνετε σε αυτόν, για να δούμε ποιοι φταίνε και ποιοι δεν φταίνε.
Αλλά να υπάρξει και καταμερισμός των πολιτικών ευθυνών, να συζητήσουμε για το μέλλον. Ξέρετε τι απαντάει ο ελληνικός λαός, το αυτονόητο: «Εσείς που με καταστρέψατε, θα ‘ρθείτε να μου πείτε για το μέλλον. Αφού το κλείσατε το μαγαζί, αφού μας οδηγήσατε σε αυτήν την καταστροφή, τώρα θα μας εκπονήσετε ένα πρόγραμμα για το μέλλον;»
Προϋπόθεση για να συζητήσει πλέον το πολιτικό σύστημα για το μέλλον, είναι να δεχθεί ουσιαστικά την αυτοκατάργησή του, να δεχθεί ότι χρειάζεται μια βαθειά πολιτική ανασύνθεση, να δεχθεί ότι πια ο δικομματισμός, τα παραδοσιακά κόμματα έχουν τελειώσει. Αν δεν το δεχθείτε εσείς οι ίδιοι σαν μία πράξη στοιχειώδους αυτοσυντήρησης, τότε αυτόν το δρόμο θα τον δείξει ο ελληνικός λαός.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας το εξής: Οι γονείς μου είναι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, και η μητέρα μου και ο πατέρας μου. Γυρνώντας στο σπίτι θα με ρωτήσουν: «Τι ψήφισες; Ψήφισε να μειωθεί η σύνταξή μας; Τα 800 και τα 650 ευρώ μας; Αυτό ψηφίζεις;» Έχω μία απάντηση, που δινόταν ιστορικά: Μητρός τε και πατρός τε απάντων τε τιμιότερων και αγιότερων εστίν η πατρίς.
Ευχαριστώ πολύ.
http://www.voridis.gr/?q=node/643
ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Συνέντευξη του κορυφαίου οικονομολόγου Σαμίρ Αμίν στον Κ.τ.Ε. και τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Άλλοι θα συμφωνήσουν, άλλοι θα διαφωνήσουν, πολλοί θα προβληματισθούν ή και θα σοκαριστούν. Το προσόν όμως του Γαλλοαιγύπτιου οικονομολόγου Σαμίρ Αμίν, μέλους μιας μικρής ομάδας ανθρώπων που επηρέασαν καθοριστικά την οικονομική σκέψη του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι ότι δεν μασάει τα λόγια του, δεν στρογγυλεύει τις ιδέες του και επιτρέπει επομένως να γίνει πραγματική συζήτηση
και διερεύνηση σοβαρών προβλημάτων και εναλλακτικών λύσεων. Αυτό δηλαδή στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει η απίστευτη λογοδιάρροια χωρίς νόημα και περιεχόμενο των περισσότερων «διανοουμένων», δημοσιογράφων και πολιτικών μας κι αυτό που έχουμε απελπιστικά ανάγκη.
Μιλώντας για τον πατέρα του και τους ανθρώπους που τον επηρέασαν, ο σημερινός Πρωθυπουργός έλεγε, σε μια συνέντευξή του στον Γιάννη Διακογιάννη, το 2006:
ο Ανδρέας δεν χρησιμοποιούσε τον όρο κοινωνία των πολιτών, αλλά μιλούσε συνεχώς για το λαϊκό και μαζικό κίνημα, το συνδικάτο, την Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση. Όλα αυτά επηρέασαν το λαό για μία άμυνα της κοινωνίας απέναντι σε ξένες πολιτικές, απέναντι σε εξωτερικές παρεμβάσεις. Κι αν τότε υπήρχε ο κίνδυνος λόγω της δικτατορίας που επέβαλαν οι ξένοι, σήμερα και πάλι λόγω της παγκοσμιοποίησης χρειάζεται να υπάρχει ισχυρή κοινωνία για να αντισταθεί στην ισοπέδωση αλλά και να εκμεταλλευθεί τις προκλήσεις της εποχής. Άνθρωποι σαν τον Σουήζυ, τον Καρντόζο, τον Μαρκούζε, τον Σ. Ράιτ Μιλς, τον Μπέρτραντ Ντε Τζουβενέλ, τον Γκάλμπρεϊθ, τον Σαμίρ Αμίν και άλλους, όπως και τα απελευθερωτικά κινήματα αλλά και οι προοδευτικές κυβερνήσεις τον επηρέασαν.
Κατά τον Αμίν, μεγάλο όνομα μεταξύ των ριζοσπαστών οικονομολόγων του 20ού αιώνα και κορυφαίο διεθνώς ειδικό σε θέματα ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει να διαλέξει, στο σημείο που έφθασαν σήμερα τα πράγματα, μεταξύ μιας κοινωνικής καταστροφής και της αποχώρησης από την ευρωζώνη με ταυτόχρονη αναδιαπραγμάτευση του χρέους.
Ο Σαμίρ Αμίν ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους στους οποίους τηλεφώνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1981. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ τον θαύμαζε και τον συμβουλευόταν, ενώ είχε μεταφράσει και στα ελληνικά ένα από τα γνωστότερα βιβλία. Συγγραφέας περισσότερων από τριάντα βιβλία, πολλά μεταφρασμένα στα ελληνικά, το τελευταίο για το πώς μπορούμε να φύγουμε από την κρίση, ο Σαμίρ Αμίν είχε και έχει πάντα μια έντονη διεθνή πολιτική δράση, ενώ θεωρείται ένα από τα μεγάλα ονόματα μεταξύ των ριζοσπαστών οικονομολόγων και κορυφαίος ειδικός σε θέματα ανάπτυξης. Διηύθυνε το Ινστιτούτο Αφρικανικής Ανάπτυξης του ΟΗΕ και το Φόρουμ του Τρίτου Κόσμου, ενώ δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Πουατιέ, του Ντακάρ και του Παρισιού VIII.
Ερώτ. ‘Ησουν φίλος του πρώην Πρωθυπουργού μας, του Ανδρέα Παπανδρέου. Σήμερα κυβερνά την Ελλάδα ο γιός του. Τι θα του έλεγες να κάνει, αν ζητούσε τη συμβουλή σου;
Απάντ. Να φύγει από το ευρώ! Θα σου εξηγήσω όμως συγκεκριμένα τι εννοώ. Ας δούμε καταρχήν την καταγωγή του προβλήματος. Η δημιουργία του ευρώ ήταν μια ηλιθιότητα. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει νόμισμα χωρίς κράτος. Και δεν υπάρχει ευρωπαϊκό κράτος, ούτε καν συνομοσπονδιακό, που να αντιμετωπίζει τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό κράτος, ούτε πολιτική και πολιτιστική ωριμότητα για ένα τέτοιο κράτος στο ορατό μέλλον. Στις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να υπάρξει κοινό νόμισμα. Το κοινό νόμισμα μπορεί να λειτουργήσει και λειτούργησε όσο δεν υπήρχαν προβλήματα και τα πράγματα πήγαιναν καλά. ‘Οταν όμως παρουσιάζονται προβλήματα, οι πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις διαφέρουν από τη μια χώρα στην άλλη και το νόμισμα δεν αντέχει. Το να φτιάξεις πρώτα νόμισμα και μετά κράτος, είναι σαν να βάζεις το κάρο πριν από το άλογο. Ανήκω σε αυτούς τους λίγους, ακόμα και ανάμεσα στους μαρξιστές, ακόμα και στους κύκλους της ριζοσπαστικής αριστεράς, που τα επεσήμαναν αυτά εγκαίρως. Αυτό που μπορούσαν και έπρεπε να κάνουν, για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, ήταν, αντί να επιταχύνουν τη δημιουργία του ευρώ, να παραμείνουν στο «φίδι», την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών νομισμάτων, με ισοτιμίες σταθερές αλλά αναθεωρήσιμες, ώστε να λαμβάνουν υπόψιν τους τις διαφορές των προβλημάτων ανάμεσα στις χώρες. Σε αυτό το επίπεδο μόνο μία ευρωπαϊκή χώρα ενήργησε έξυπνα, η Σουηδία, που δεν μπήκε στο ευρώ.
Ερ. Και η Μεγάλη Βρετανία
Απ. Αυτό έγινε για πολύ διαφορετικούς λόγους, γιατί είναι ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο, που βρίσκεται σε συμπληρωματικό ανταγωνισμό με τη Γουώλ Στρητ.
Το δεύτερο σημείο όμως που θα ήθελα να σταθώ είναι ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα φτιάχτηκε με τρόπο που απαγορεύει οποιαδήποτε εναλλακτική και με επιχειρήματα ανόητα, ιστορικές αναλογίες που δεν έχουν νόημα, όπως να μη ξαναγίνει πόλεμος κλπ., που στην πραγματικότητα δεν στέκονται, δεν είναι τα προβλήματα του σήμερα. Δεν μπορείς σε αυτά τα πλαίσια να φτιάξεις π.χ. μια κοινωνική Ευρώπη.
Μιλάνε οι Σοσιαλιστές για κοινωνική Ευρώπη. Αλλά αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει κοινωνική. Σε μια ορισμένη στιγμή σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ήταν σοσιαλδημοκρατικές. Δεν την έφτιαξαν όμως την κοινωνική Ευρώπη. Δεν την έφτιαξαν γιατί δεν μπορούσαν να τη φτιάξουν. Ποιος λοιπόν θα τη φτιάξει και πως;
Είναι αδύνατο να μεταρρυθμίσεις αυτή την Ευρώπη. Για να τη μεταρρυθμίσεις πρέπει πρώτα να τη γκρεμίσεις. Να καταργήσεις τις συνθήκες της Λισσαβώνας, να καταργήσεις τις συνθήκες του Μάαστριχτ. Πρέπει να αποικοδομήσεις, πριν ξαναοικοδομήσεις. Γιατί είναι τέτοιο το οικοδόμημα που δεν μπορείς να τροποποιήσεις τις αποστάσεις ανάμεσα στα δωμάτια. Είναι το ίδιο το σχέδιο λάθος. Η σημερινή κρίση με την Ελλάδα είναι η ευκαιρία να γίνει αυτό.
Κατηγορούν την Ελλάδα για διαφθορά, φοροδιαφυγή, διάφορα προβλήματα, που δεν υπάρχουν άλλωστε μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχουν κάποια στοιχεία αλήθειας στις κατηγορίες…
Ερ. Υπάρχουν, αν και υπάρχει επίσης πολύ αλήθεια στο ότι οι ευρωπαϊκές και μάλιστα γερμανικές εταιρείες πρωτοστάτησαν στη διαφθορά των ελληνικών κυβερνήσεων, των πολιτικών και των αξιωματούχων μας.
Απ. Ασφαλώς. Είναι αλήθεια. Αυτά που λέγονται κατά της Ελλάδας είναι εύκολα επιχειρήματα, επιχειρήματα που ομολογούν κακή πρόθεση και δεν θα σταθώ σε αυτά
Ερ. Πάντως, είναι ένα σημείο με σημασία, γιατί υπάρχει μια συζήτηση για τα αίτια της κρίσης. ‘Αλλοι εκτιμούν ότι είναι μια καθαρά ελληνική κρίση, καθυστέρηση των δομών, διαφθορά κλπ., άλλοι, αντίθετα, την αποδίδουν στη διεθνή οικονομική κρίση.
Απ. Η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι παγκόσμια και δεν είναι μόνο χρηματιστική, είναι επίσης οικονομική και πολιτική. Η ελληνική κρίση είναι τμήμα της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κρίσης. ‘Εχω αφιερώσει στην έξοδο από την κρίση το τελευταίο βιβλίο μου, ποιυ κυκλοφόρησε πριν από έξη μήνες. Φυσικά, οι πιο τρωτές, αδύναμες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως είναι η περίπτωση της Ελλάδας. Αλλά πρόβλημα δημόσιου χρέους υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και στη Γαλλία. Η ευρωζώνη είναι σε κρίση, αλλά οι πιο τρωτές χώρες πλήττονται περισσότερο.
Γνώρισα τον πατέρα του σημερινού Παπανδρέου, και ξέρω ότι ήταν προσανατολισμένος σε άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή αλλά και η Ρωσία, η Κίνα και σκεφτόταν χάρι σε αυτές να αποκτήσει μια δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη.
Ερ. Αυτά τα σκεφτόταν κυρίως στην αντιπολίτευση.΄
Απ. Πράγματι, μετά αποδέχθηκε τους όρους των Ευρωπαίων, αλλά δεν θέλω, δεν είναι τώρα η στιγμή να κάνω τον απολογισμό του Παπανδρέου. Εν πάσει περιπτώσει, αν βρισκόμουν στη θέση της σημερινής κυβέρνησης θα έφευγα από το ευρώ, θα αποκαθιστούσα τη δραχμή και θα την υποτιμούσα π.χ. κατά ένα ποσοστό 25%, ταυτόχρονα θα επέβαλα συναλλαγματικούς ελέγχους, για να αποφύγω διαδοχικές υποτιμήσεις και μόνο τότε θα πήγαινα να διαπραγματευθώ με τους Ευρωπαίους την ενδεχόμενη αποπληρωμή του χρέους, θέτοντας τους όρους μιας ενδεχόμενης επιστροφής στο ευρώ ή, ακόμα καλύτερα, σε ένα μηχανισμό τύπου «φιδιού». Μόνο ενεργώντας έτσι θα μπορούσα να δημιουργήσω συνθήκες διαπραγμάτευσης, αλλοιώς γιατί οι άλλοι να διαπραγματευθούν με την Ελλάδα; Αυτός είναι παγκόσμιος νόμος, δεν μπορείς να δημιουργήσεις διαφορετικά συνθήκες διαπραγμάτευσης.
Είμαι σίγουρος, είμαι τελείως πεπεισμένος ότι, αν μια ευρωπαϊκή χώρα ξεκινούσε μια κίνηση σε αυτή την κατεύθυνση θα την ακολουθούσαν κι άλλοι. ‘Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι σε ασύμμετρη κατάσταση προς τη Γερμανία, που έχει πλεονάσματα απέναντί τους. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Οι Γερμανοί θέλουν να γίνουν κάπως Ιάπωνες, να κάνουν τα δικά τους, έχοντας γύρω τους μια αποικιακή ή μισοαποικιακή ζώνη στην Ανατολική Ευρώπη. Μπορεί από την άλλη ίσως να σκεφτεί κανείς και άλλα σχήματα για τη Νότιο, τη μεσογειακή Ευρώπη
Ερ. Σαμίρ, διαγράφεις μια πορεία που, ακόμα κι αν συμφωνήσει κανείς μαζί της, δύσκολα βλέπει ποιες πολιτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να πάνε σε τέτοιες κατευθύνσεις. Το πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι προίόν του «κόσμου που απέρχεται», της «ευτυχούς παγκοσμιοποίησης», δεν έχει διάθεση και δυνατότητα να τον αμφισβητήσει…
Απ. Υπάρχει στην Ελλάδα μια αριστερά και μια ριζοσπαστική αριστερά, ίσως λίγο γερασμένη, αποθαρυμμένη, αλλά που δεν μπορεί, κουβαλάει υποθέτω την ανάμνηση του έπους της ελληνικής Αντίστασης στον γερμανικό φασισμό, κουβαλάει τις αναμνήσεις της αντίστασης των Δημοκρατών στις δικτατορίες που επέβαλαν οι Αγγλοαμερικανοί μετά τον εμφύλιο κλπ. κλπ. Αυτή η αριστερά πρέπει να καταλάβει το διακύβευμα, να πάρει θάρρος, να πιστέψει ότι έχει μια ιστορική ευκαιρία, υπό τον όρο ότι θα μπει μπροστά στον αγώνα για να καταστραφεί αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να φτιαχτεί ένα άλλο.
Ερ. Μα Σαμίρ συχνά τα ηγετικά ιδίως στελέχη της αριστεράς, όχι η βάση της, η ηγεσία της είναι τα πιο συντηρητικά άτομα αυτής της κοινωνίας, δεν πιστεύουν στη μεταβολή της. Και μπορεί να ηγούνται της αριστεράς, ο ατομικισμός όμως πολλών από αυτούς είναι έκδηλος. Πως μπορούν να κάνουν αυτά που σκέφτεσαι;
Απ. Παντού συμβαίνει αυτό, αυτό είναι το πρόβλημα της αριστεράς παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλά υπάρχει σήμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, μια πολιτική δυνατότητα συγκρότησης ενός αντιολιγαρχικού κινήματος στην Ευρώπη. Γιατί δεν είναι μόνο τα λαϊκά στρώματα, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που θα πληγούν, είναι και οι μεσαίες τάξεις, είναι και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι πάρα πολύς ο κόσμος που θα συντριβεί. Δεν μιλάω για σοσιαλιστικό, μιλάω για αντιολιγαρχικό κίνημα.
Ερώτ. Αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και φύγει από το ευρώ, όπως προτείνεις, το σημερινό χρέος θα είναι πρακτικά αδύνατο να πληρωθεί και θα πάρει ακόμα πιο δυσθεώρατες διαστάσεις, ειδικά μετρούμενο σε υποτιμημένες δραχμές…
Απ. Γι’ αυτό λέω ότι η παύση πληρωμών πρέπει να συνοδευτεί από επαναφορά συναλλαγματικών ελέγχων. Τώρα οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να πάρουν ανταποδοτικά μέτρα. Δεν νομίζω όμως ότι θα σταματήσουν να έρχονται Ευρωπαίοι τουρίστες, μπορεί να έρθουν και περισσότεροι, γιατί θα φτηνήνετε. Τις εξαγωγές σας στην Ευρώπη θα μπορούσατε ίσως να τις ανακατευθύνετε σε άλλες χώρες και περιοχές, αν χρειαζόταν.
Ερ. Ποιες;
Απ. Τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Κίνα, τη Λατινική Αμερική…
Ερ. Πως νομίζεις αλήθεια ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει το γεωπολιτικό της χαρτί; Ιστορικά, αυτό το χαρτί χρησίμευσε περισσότερο στην υποδούλωση, παρά στη δύναμη της χώρας…
Απ. Πρέπει να φορτώσετε στις ΗΠΑ το βάρος της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης. Η Τουρκία είναι μια μεσαία δύναμη, σχετικά ισχυρή, έχει διεκδικήσεις στο Αιγαίο, πιθανώς για το οικονομικό ενδιαφέρον κάτω από τον πυθμένα του. Αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν σήμερα δυνατότητες να σας επιτεθεί η Τουρκία. Κατά συνέπεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα γεωπολιτικά σας χαρτιά.
Ερ. Θα μπορούσε ένας ‘Ελληνας, ακόμα κι αν συμμεριζόταν την ανάλυσή σου για ανάγκη μεγάλης μεταρρύθμισης ή ακόμα και καταστροφής της ευρωζώνης, να σου πει πως θέλεις τώρα μια μικρή χώρα σε αυτή την κατάσταση, να σηκώσει αυτό το βάρος…
Απ. Η εναλλακτική που διαθέτετε είναι χειρότερη. Θα υποστείτε μείωση των μισθών κατά 20-30% και μια τεράστια ανεργία, πρωτοφανών διαστάσεων. Η εξέλιξη θα είναι τρομερή, δεν θα την αντέξετε, δεν θα την αντέξει η κοινωνία σας, η χώρα σας. Και ύστερα, αν η Ελλάδα ξεκινούσε τη διαδικασία με το ευρώ, θα έβρισκε μια πολύ μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη, γιατί δεν είστε οι μόνοι που έχετε προβλήματα.
Ερ. Σαμίρ, επιχειρηματολογείς σε όρους κοινωνικών ή εθνικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά οι ιθύνοντες κύκλοι αυτών των χωρών θεωρούν τη συμμετοχή στην ευρωζώνη εγγύηση της θέσης, του ρόλου, της εξουσίας, των κερδών τους
Απ. Ναι, αλλά η συντριπτικά μεγαλύτερη μερίδα της κοινωνίας θα υποφέρει πολύ αν επικρατήσει η άποψή τους.
Ερ. Υπήρξε μια απόφαση της ΕΕ που λέει ότι, σε περίπτωση απειλής στάσης πληρωμών, θα υπάρξει μια κοινή επέμβαση ΕΕ και ΔΝΤ. Πως κρίνεις αυτό το σενάριο;
Απ. Το ΔΝΤ δεν διαθέτει στρατηγική διαχείρισης μιας τέτοιας κρίσης, μπορεί μόνο να τη διαχειρισθεί από μέρα σε μέρα. Και θα τη διαχειρισθεί ματώνοντας τον ελληνικό λαό. Δεν έχουν στρατηγική.
Ερ. Δεν πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας στις αγορές; Διαφωνείς με αυτό;
Απ. Ασφαλώς διαφωνώ. Αυτό που λες σημαίνει να αναγνωρίσουμε την εξουσία των αγορών.
Ερ. Μπορούμε να την αμφισβητήσουμε;
Απ. Βεβαιότατα. Το είπα και προηγουμένως, υπάρχει σήμερα, και μάλιστα διεθνώς, μια μεγάλη δυνατότητα δημιουργίας ενός αντιολιγαρχικού κινήματος, δεν λέω σοσιαλιστικού, λέω αντιολιγαρχικού. Γιατί δεν πλήττονται μόνο τα λαϊκότερα στρώματα, πλήττονται οι μεσαίες τάξεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ερ. Συμφωνείς με τις εκτιμήσεις ότι περάσαμε το σοβαρότερο σημείο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης;
Απ. Κάθε άλλο. Δεν είδαμε τίποτα ακόμα. Συναντήσαμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Ερ. Δεν θα ήταν ορθότερο, από πλευράς τακτικής και πολιτικής, να ζητήσει κανείς την ριζική μεταρρύθμιση αντί της καταστροφής της ευρωζώνης;
Απ. ‘Όχι, γιατί αν αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση δεν θα τελειώσουν ποτέ, θα τις χρησιμοποιήσουν για να σαμποτάρουν κάθε μεταρρύθμιση ή για να την κενώσουν περιεχομένου.
Ερ. Θα σου πούνε πάντως ότι η καταστροφή της ενωμένης Ευρώπης είναι μια τεράστια στρατηγική νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών
Απ. Διαφωνώ. Η σημερινή Ευρώπη είναι πλήρως υποταγμένη στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
“Κόσμος του Επενδυτή”, 30.4.2010
Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/blog-post.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29&utm_content=Yahoo%21+Mail
Ιωάννης Κοραντής: Δυστυχώς σαν χώρα θα ακρωτηριαστούμε
- Προφητικός στα λόγια του, ο βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ, Ιωάννης Κοραντής, 12 ώρες πριν να αρχίσουν οι έλληνες την διαμαρτυρία τους κατά της κυβέρνησης Παπανδρέου
- Καταθέτει θαρραλέα τη γνώμη του, όπως πάντα έκανε, κατά εκείνων που εγκληματούν εναντίον της πατρίδας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα επερχόμενα...
- Μιλάει για τους χειριστές της πολεμικής αεροπορίας και τον 25ο μεσημβρινό, για τη Θράκη, τον Καλλικράτη, την οικονομική κατάσταση της χώρας και την επίσκεψη Ερντογάν
Γνωστός για την δράση του ως διπλωμάτης στο διπλωματικό σώμα της χώρας. Έγινε περισσότερο γνωστός όταν του ανατέθηκε η ευαίσθητη θέση του Διοικητή στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Συνεχίζοντας την πορεία της προσφοράς σήμερα βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον ΛΑ.Ο.Σ. και στην τιμητική θέση του Βουλευτού Επικρατείας, εν όψει σημαντικών εξελίξεων στα εθνικά θέματα που «τρέχουν», προχώρησε σε αποκλειστικές δηλώσεις στο ιστολόγιό μας.
- Κύριε Κοραντή σας καλωσορίζω ευχόμενος καλή δύναμη στους αγώνες σας μέσα από το Κοινοβούλιο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το μεγάλο θέμα που ταλανίζει την πολιτική και τους πολίτες, για την οικονομία. Τι πιστεύετε πως γίνεται αυτή τη στιγμή; Πού οδεύουμε; Υπάρχει διέξοδος;
«Αγαπητέ Κωνσταντίνε, το θέμα των ημερών, αλλά και των επόμενων χρόνων, δικαίως είναι η οικονομία και τα αποτελέσματα που θα επιφέρει η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ. Δεν θέλω να αναφερθώ στις συμπεριφορές και τους πολιτικούς χειρισμούς που αν τους χαρακτηρίσω με επιείκεια θα αναφερθώ σε ανεπάρκεια, σε αναποτελεσματικότητα ή ίσως και σε σκοπιμότητες....
Κάποιοι συμπεριφέρθηκαν χωρίς να υπολογίζουν το αύριο… κανενός. Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε μία κατάσταση, η οποία θα επιφέρει την φτώχεια σε όλους. Ακόμη και πλούσιοι θα φτωχύνουν. Υποχρεωτικά και χωρίς να φταίμε ατομικά, θα πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την φτώχεια μας. Θα μάθουμε να ζούμε με αυτήν και μέσα από αυτό θα βγούμε καλύτεροι ως άνθρωποι. Θα ήταν προτιμότερο να μην συνέβαινε με αυτόν τον τρόπο, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.
Σήμερα η Ελλάδα μοιάζει με μποξέρ που έχει δεχθεί απανωτά δυνατά χτυπήματα και είναι έτοιμος να πέσει κάτω. Μέσα σε μία κατάσταση παραζάλης, μη συναισθανόμενοι τι ακριβώς συμβαίνει, οφείλουμε να στυλωθούμε στα πόδια μας, γιατί εάν πέσουμε θα ποδοπατηθούμε. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση. Δυστυχώς, στο σημείο αυτό μας οδήγησαν εγκληματικές πολιτικές μέχρι και του πρόσφατου παρελθόντος, μέχρι και του σήμερα, από την Κυβέρνηση που σήμερα έχει η χώρα.
Δυστυχώς, όμως, το μεγάλο πρόβλημα είναι πως όταν η οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, τότε σε πολύ δυσκολότερη θέση βρίσκεται η εξωτερική πολιτική. Και ξεκινώντας από αυτό ως μία διεθνή σταθερά, αναλογίζομαι το που οδηγούμαστε στα εθνικά ζητήματα από μία κυβέρνηση που δείχνει να βιάζεται να κλείσει ΟΛΑ τα θέματα. Σε μία περίοδο στην οποία θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά προσεκτική με οτιδήποτε αφορά τα εθνικά μας ζητήματα, η σημερινή κυβέρνηση πράττει το αντίθετο. Βιάζεται να τα κλείσει. ΓΙΑΤΙ;;;
Εξάλλου σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε ο ΛΑ.Ο.Σ., που αφορούσε την εθνική εξωτερική πολιτική, ο κύριος Δρούτσας απέφυγε να απαντήσει την περασμένη Παρασκευή και προφασιζόμενος την συμμετοχή του στο συμβούλιο της κυβέρνησης για την αίτηση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης από ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ, ανέβαλε την απάντησή του. Επειδή η Νέα Δημοκρατία προηγείται, δεν θα υπάρξει απάντηση ούτε αυτή την Παρασκευή, αλλά την Δευτέρα 10 Μαΐου!!! Και ο κύριος Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα στις 14 του μηνός. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποφύγει να τοποθετηθεί επί της εφαρμοζόμενης πολιτικής της στα εθνικά ζητήματα, είναι προφανής και δυστυχώς προοιωνίζει δυσάρεστα αποτελέσματα. Αποτελέσματα, που πολύ φοβούμαι δεν θα επηρεάσουν μόνο το εθνικό γόητρο της χώρας, αλλά θα επιφέρουν απώλειες… Απώλειες σε κυριαρχικά δικαιώματα… Πολύ φοβάμαι πως δυστυχώς σαν χώρα θα ακρωτηριαστούμε…»
- Κύριε Κοραντή, η Κυβέρνηση μέσα σε όλα όσα τρέχει, ιδιαίτερη σημασία δίνει και στην αναδιάρθρωση του χάρτη των εκλογικών περιφερειών και στην αναδιάταξη του χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω του σχεδίου «.Καλλικράτης». Τι νομίζετε πως γίνεται με αυτό;
«Το σχέδιο αυτό είναι μία ξεκάθαρη προσπάθεια της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να «στήσει» τον εκλογικό χάρτη και να τον κάνει πράσινο. Πρέπει να γίνουν όλα πράσινα. Είναι αδιάφορο γι αυτούς που κυβερνούν τι θα συμβεί παραπέρα. Δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα παρά μόνο το χρώμα. Για παράδειγμα, στην Θράκη θα γίνουν φοβερές προσπάθειες να «πρασινίσουν» οι δήμοι όσο το δυνατόν περισσότερο. Το πώς θα γίνει αυτό και τι αποτελέσματα θα επιφέρει στις τοπικές κοινωνίες βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι κάτι για το οποίο φαίνεται πως αδιαφορούν πλήρως οι κυβερνώντες. Οι όποιες συμμαχίες υπάρξουν, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσουν σοβαρές ρωγμές στα μέχρι τώρα «στεγανά» του ελληνισμού στην περιοχή. Η «εικόνα» δυστυχώς θα αλλάξει. Και αυτή η «εικόνα» θα είναι όπλο στα χέρια της Άγκυρας. Όπλο που θα χρησιμοποιηθεί καταλλήλως απέναντι στη χώρα μας που αυτή τη στιγμή ασθενεί οικονομικά και για πολλά χρόνια θα βρίσκεται σε δυσχερή θέση να διαχειριστεί, όση καλή θέληση και αν έχει, θέματα για τα οποία η Άγκυρα, που μέχρι στιγμής έχει εκμεταλλευτεί πλήρως τις μικρές και μεγάλες ευκαιρίες που της δόθηκαν, θα πιέζει αφόρητα. Οι δήμοι του «Καλλικράτη» θα πρασινίσουν, ακόμη και αν χρειαστεί να ψηφίσουν Πακιστανοί ή οποιοσδήποτε άλλος εισάγεται και Ελληνοποιείται από μία υπόπτως αφελή πολιτική στάση της κυβέρνησης».
- Κύριε Κοραντή, συνεχίζοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε και ποια είναι η θέση σας σε φήμες που φέρουν τους χειριστές μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, να καταθέτουν σύσσωμα τις παραιτήσεις τους στον υπουργό Άμυνας κύριο Βενιζέλο, όχι επειδή νιώθουν άσχημα για την κακότροπη, την υβριστική και υποτιμητική συμπεριφορά του υπουργού προς το στράτευμα, όχι επειδή νιώθουν αδικημένοι από την μείωση των μισθών που τους επέβαλε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά επειδή τους έχει απαγορευτεί να πετούν ανατολικά του 25ου μεσημβρινού. Έτσι, νιώθοντας άχρηστοι, αποφάσισαν να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους και να ενημερώσουν με τον τρόπο αυτό τον ελληνικό λαό για όλα όσα γίνονται εν αγνοία του και για την σημαντική υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης που οδηγεί στην απώλεια εθνικού εναέριου χώρου σήμερα, με άγνωστες συνέπειες και για τα ελληνικά νησιά που εγκλωβίζονται πέραν του 25ου μεσημβρινού, χωρίς εναέρια αμυντική κάλυψη (τουλάχιστον έγκαιρη) σε πιθανή επιθετική κίνηση της Άγκυρας.
«Σεβόμενος την αγωνία, τον επαγγελματισμό αλλά κυρίως την πίστη στο καθήκον των χειριστών της πολεμικής αεροπορίας, θέλω να ελπίζω πως θα επικρατήσει η σύνεση στους άνδρες αυτούς που αμύνονται στο σημαντικότερο σημείο άμυνας της χώρας. Θέλω να πιστεύω πως θα «καταπιούν» τα πιστεύω τους και τον εγωισμό τους και θα συνεχίσουν να αμύνονται σε όποια άμυνα και όποια όρια θα θέσει για την χώρα ο κάθε υπουργός και η κάθε κυβέρνηση. Είναι πολύ δύσκολη η θέση αυτών των ανδρών, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς.
Εάν ήμουνα κυβέρνηση και οι οδοκαθαριστές μου ανακοίνωναν τις παραιτήσεις τους, τότε θα προσλάμβανα εταιρείες καθαρισμού και θα γινόταν η καθαριότητα. Εάν μου υπέβαλαν οι ταχυδρομικοί της παραιτήσεις τους, τότε θα προσλάμβανα νέα παιδιά και το ταχυδρομείο θα λειτουργούσε, έστω και καθυστερημένα. Όμως, στην περίπτωση των χειριστών των πολεμικών μας αεροσκαφών, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Εάν παραιτηθούν, τότε η χώρα δεν έχει Άμυνα. Τότε η χώρα κατεβάζει τα χέρια… Αυτοί οι άνθρωποι δεν αντικαθίστανται ούτε σε βάθος χρόνων… Περιμένω, εφόσον οι φήμες ισχύουν, οι άνδρες αυτοί να μεριμνήσουν για όλους εμάς και για την προστασία μας, παραμένοντας στις θέσεις τους, φρουροί της χώρας και του καθήκοντος.
Η «τάση» αυτή, όμως δεν είναι μοναδική. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το απόγευμα της Δευτέρας είδαμε αξιωματικούς, του Πολεμικού Ναυτικού, να διαμαρτύρονται προς την Κυβέρνηση. Ενώ τα δύο περιστατικά είναι διαφορετικά, παρ όλα αυτά διαφαίνεται πως οι ίδιες τάσεις, απογοήτευσης, υπάρχουν και στο Πολεμικό Ναυτικό που νοιώθει πως προδίδεται. Εξάλλου, η πρόσφατη παραίτηση ανώτατου και ικανότατου αξιωματικού, σε μία σύσκεψη με τον κύριο Βενιζέλο, στην οποία έγιναν πάρα πολλά, αποδεικνύει ότι η στάση της Κυβέρνησης δεν είναι η πρέπουσα»…
- Κύριε Κοραντή, μάθαμε πως σε αυτή τη σύσκεψη ο ανώτατος αξιωματικός προσβεβλημένος από την υβριστική και μειωτική στάση του υπουργού Άμυνας κυρίου Βενιζέλου, ξήλωσε τα γαλόνια του, τα πέταξε προς την πλευρά του υπουργού και αφού τον έφτυσε, δήλωσε την παραίτησή του και αποχώρησε από την αίθουσα. Συνέβη πραγματικά κάτι τέτοιο;
«Δεν ξέρω. Ίσως να συνέβησαν πολλά σε αυτή την σύσκεψη…»
- Τι θα λέγατε προς τους Έλληνες πολίτες για όλα αυτά που έρχονται και που όπως αναφέρατε θα μας φέρουν πολλά χρόνια πίσω και θα μας αναγκάσουν να ζήσουμε πολύ διαφορετικά από σήμερα…;
«Θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους. Να συνεχίσουν να κρατάνε ψηλά το φρόνημα και να θυμούνται πως όλα θα περάσουν και θα βγούμε πραγματικά καλύτεροι. ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ»
Πηγή: http://kostasxan.blogspot.com/2010/05/blog-post_3925.html
Τρίτη 4 Μαΐου 2010
Απάντηση των πιλότων της ΠΑ στις δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλου για την «λευκή» απεργία τους
Οι πιλότοι της ΠΑ ως απάντηση στις χθεσινές έντονα αποδοκιμαστικές δηλώσεις του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Βενιζέλου για την "λευκή" απεργία που έκαναν, έστειλαν στο defencenet.gr την ακόλουθη επιστολή-μαρτυρία την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:
«Αυτή την "δουλειά" δεν ξεκινήσαμε να την κάνουμε για τα χρήματα...Δώσαμε εξετάσεις για να μπούμε στην Σχολή Ικάρων γνωρίζοντας ότι θα στερηθούμε 4 από τα καλύτερα χρόνια ενός εφήβου (τα φοιτητικά) κλεισμένοι μέσα σε ένα στρατόπεδο...το τίμημα του να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, αυτό που λατρεύουμε... να πετάξουμε μια μέρα πάνω από το Αιγαίο.
Δεν περιμένουμε να γίνουμε πλούσιοι από αυτό. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να υπάρχει ηρεμία στην προσωπική και οικογενειακή ζωή μας ώστε να αφοσιωθούμε ψυχή τε και σώματι στην προσφορά στην πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο να αφοσιωθούμε στην
λατρεία μας... στην "δουλειά" μας.
Σε μια "δουλειά" που πριν φύγουμε το πρωί φιλάμε την οικογένεια και πάμε για απογείωση.
Σε μια "δουλειά" που στο αεροδρόμιο αφήνουμε τα κλειδιά πάνω στο αυτοκίνητο για να μην χρειαστεί αργότερα να σπάσει κάποιος το παράθυρο του οδηγού για να το γυρίσει στα σπίτια μας.
Σε μια δουλειά που ούτως ή αλλιώς τα λεφτά ΗΔΗ έφταναν οριακά για να συντηρήσω την οικογένεια μου με την γυναίκα μου να δουλεύει και εκείνη. Η "σπάταλη" ζωή μας; Ένα στεγαστικό δάνειο όλο κι όλο για να έχουμε το δικό μας σπίτι....
Θα κάναμε ευχαρίστως κύριοι και δεύτερη δουλειά για να μην τους λείψει τίποτα. Δεν προλαβαίνομε όμως όταν 6 μήνες τον χρόνο λείπω για υπηρεσίες σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Το να βάλουμε όλοι το χέρι στην τσέπη φαντάζει δίκαιο. Δεν είναι όμως ρεαλιστικό και δυστυχώς δεν είναι εφαρμόσιμο για όλους. Εμείς θα συνεχίσουμε να πετάμε ακόμα και με 100% μείωση μισθού, ακόμα κι αν "κλείσουν" τα σπίτια μας. Ο λόγος; Η εξάρτηση της πτήσης, η υπερηφάνεια της προσφοράς όχι στο κράτος (αυτό το έχουμε σιχαθεί προ πολλού) μα στις πέτρες αυτού του τόπου» το "πανί" στο οποίο ορκιστήκαμε, και την ευγνωμοσύνη στα μάτια του πατέρα που σώθηκε το παιδί του ή του αγρότη που δεν κάηκε το σπίτι του...
Μην φοβάστε κύριοι ακόμη και με την χθεσινή "λευκή απεργία" ("απεργία" στην οποία όλες οι ετοιμότητες ήταν όπως κάθε μέρα στο100%). Τα scramble ήταν στον αέρα σε λιγότερο από 2 λεπτά ,τα μεταγωγικά επιχειρούσαν σε αεροδιακομιδές και τα ελικόπτερα συνέχιζαν να σέρνονται πάνω από τα κύματα για να σώζουν ναυαγούς και λαθρομετανάστες με καιρούς που ούτε να τους περιγράψετε δεν μπορείτε.
Μόνο μια χάρη από όλους εμάς... αύριο το πρωί , σπαταλήστε 2 μόνο λεπτά από τον χρόνο σας και φέρτε στο μυαλό σας κάποιους που δεν είναι πλέον μαζί μας... κάποιους που απογειώθηκαν χωρίς ποτέ να προσγειωθούν... κάποιους που το κράτος και οι κοινή γνώμη τους θυμήθηκε και τους ονόμασε ΉΡΩΕΣ μετά το θάνατό τους... αλλά πριν από αυτόν ήταν απλά.... ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΆΛΛΗΛΟΙ...
Σπαταλήστε 2 λεπτά για να κοιταχτείτε στον καθρέφτη. Αν δεν καταλάβετε τίποτα.......χαλάλι σας! Έτσι κι αλλιώς από ψηλά δεν φαίνεστε καθόλου...»
Για λόγους δεοντολογίας παραθέτουμε παρακάτω και τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την χθεσινή απεργία:
«Εκφράζω την βαθιά απογοήτευση του ελληνικού λαού -κατ’ εντολήν του οποίου η Κυβέρνηση ασκεί την διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με το Σύνταγμα- για τη σημερινή μαζική δήλωση δήθεν ψυχολογικής αδυναμίας ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας να εκτελέσουν τα πτητικά τους καθήκοντα στις μη επιχειρησιακές πτήσεις, επειδή ήθελαν με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση της αυτοτελούς ευνοϊκής φορολόγησης του πτητικού επιδόματός τους, στο πλαίσιο της νέας συνολικής φορολογικής πολιτικής.
Αυτό έγινε παρ’ ό,τι έχω δημόσια δηλώσει κατ’ επανάληψη την πρόθεση της Κυβέρνησης –όχι μόνο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών- να αποκαταστήσει την εισοδηματική απώλεια των ιπταμένων χωρίς να κάμπτεται η γενική αρχή της ενιαίας φορολόγησης όλων των εισοδημάτων. Αυτό επαναλήφθηκε μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής, ως κοινή επιθυμία και θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Είναι, όμως, εξαιρετικά αποθαρρυντικό να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι οι Έλληνες αεροπόροι πετούν στους ουρανούς της πατρίδας όχι λόγω αίσθησης καθήκοντος, αλλά για λόγους οικονομικούς. Αυτό αδικεί τους Έλληνες πιλότους.
Είναι εξίσου αποθαρρυντικό να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι ο καθένας μπορεί να καταχράται των μέσων πίεσης που διαθέτει για συντεχνιακούς λόγους, τη στιγμή που η πατρίδα χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης.
Αυτές οι μεθοδεύσεις δεν τιμούν το σώμα των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και τη λαμπρή παράδοση του όπλου. Εκλαμβάνω το περιστατικό αυτό ως ένα ατυχές και στιγμιαίο σφάλμα εκτίμησης που δεν αντιπροσωπεύει τα στελέχη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πλήττει όμως την εικόνα τους, αλλά ευτυχώς όχι και την άμυνα της χώρας.
Φταίνε πρωτίστως οι λίγοι που παρέσυραν τους πολλούς, αλλά και οι πολλοί έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης που παρασύρθηκαν από τους λίγους, οι οποίοι δεν είχαν προφανώς επίγνωση του ρόλου τους και της θέσης τους».
Ο σχολιασμός δικός σας...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr