Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΛΑ.Ο.Σ. στην Ευρυτανία - Αποκλειστική συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη στα "Ευρυτανικά Νέα"

18 Σεπ 2009, 11:15
Αρ. φυλ. 357/16-9-09
Γιάννης Μακρής, Θανάσης Ντρίβας και Ελένη Τσιγαρίδα, οι υποψήφιοι
Στο Καρπενήσι βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη ο υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθηνών κ. Θάνος Πλεύρης, στα πλαίσια περιοδειών των κορυφαίων στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ., για την ενίσχυση των ψηφοδελτίων του κόμματος της περιφέρειας. Ωστόσο, η προγραμματισμένη του ομιλία δεν πραγματοποιήθηκε.
Ο κ. Πλεύρης, είχε συνάντηση με τους τρείς υποψηφίους του κόμματος στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου, με τους οποίους συνομίλησε και ενημερώθηκε για τα θέματα του νομού μας, τα οποία θα θέσει στον Γιώργο Καρατζαφέρη. Επισήμως από το ΛΑ.Ο.Σ., ανακοινώθηκε και το ψηφοδέλτιο στην Ευρυτανία. Υποψήφιοι βουλευτές είναι οι: Μακρής Γιάννης του Νικολάου, Θανάσης Ντρίβας του Γεωργίου (φωτο) ενώ στην θέση του κ. Γιώργου Μεριγκούνη τοποθετήθηκε η κ. Ελένη Τσιγαρίδα του Σπύρου.
Πέραν των μεγάλων προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση του νομού, την περιβαλλοντική πολιτική και ανεπάρκεια στην Ευρυτανία αλλά και τα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη, ο κ. Πλεύρης ενημερώθηκε και για την πολιτική κατάσταση στην Ευρυτανία.Δεν θέλησε να σχολιάσει τα τοπικά δρώμενα, ωστόσο αναφέρθηκε στους συνομιλητές του για τα γενικά θέματα. Κυρίαρχο πολιτικό θέμα για το ΛΑ.Ο.Σ. είναι το Σκοπιανό και η μεταναστευτική πολιτική της χώρας, για τα οποία κατέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος.Στην συνέντευξη που παραχώρησε στα "Ευρυτανικά Νέα" είναι ξεκάθαρος για το θέμα των συνεργασιών. “Συνεργαζόμαστε με τον οποιονδήποτε, ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ αν υπάρξει συμφωνία σε βασικές αρχές του κόμματος”, μας λέει. Ενώ χαρακτηρίζει τον Κώστα Καραμανλή "αγενή" για την θέση του ότι "... δεν συνεργάζεται με τα άκρα".
"συνεργαζόμαστε και με το ΠΑΣΟΚ ... αν τα βρούμε στο μεταναστευτικό, στα εθνικά και στην φιλολαϊκή πολιτική"
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Θάνος ΠλεύρηςΥποψήφιος βουλευτής τουΛΑ.Ο.Σ. στην Α’ Αθνηνας
Καταρχήν χαίρομαι που είμαι στην πόλη σας. Στα πλαίσια των εκλογών κάνουμε, τα πιο προβεβλημένα στελέχη, και μια βόλτα από την επαρχία προκειμένου να ενισχύσουμε τους ανθρώπους μας εδώ για τον αγώνα. Εμείς πιστεύουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς έχουμε μια σταθερή ανοδική πορεία. Δεν ξέρουμε αυτό πόσο μπορεί να είναι, αλλά σίγουρα θεωρούμε πως θα είναι πάνω από το ποσοστό που είχαμε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Στόχος μας είναι, να προσεγγίσουμε όσο γίνεται το ποσοστό των ευρωεκλογών. Πιστεύουμε ότι, κεντρικό ζήτημα παραμένει η οικονομική κρίση, θέμα για το οποίο έχουμε και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως εξέθεσε ο πρόεδρός μας ο κ. Καρατζαφέρης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Για μας στην κεντρική ατζέντα είναι πάντα τα εθνικά θέματα, της μη σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων, η μη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και όχι λύσεις τύπου Ανάν στο Κυπριακό, και οπωσδήποτε τα θέματα ασφάλειας και καταστολής της εγκληματικότητας. Εσείς βέβαια εδώ στην Ευρυτανία και προς τιμήν σας, είστε από τους νομούς με την χαμηλότερη εγκληματικότητα.
-Αντικειμενικά πρόβλημα οικονομικό έχει η χώρα;
Αντικειμενικά, βεβαίως έχει πρόβλημα οικονομικό η χώρα. Το πιο απλό που θα σας πω είναι ότι εισπράττουμε 60 δις. ευρώ ενώ παράγουμε και καταναλώνουμε ετησίως 100 δις. Δηλαδή κάθε χρόνο δανειζόμαστε 40 δις. Σαφέστατα υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Δεν θέλω να είμαι βέβαια “Κασσάνδρα” όπως είναι κάποιοι άλλοι, υπάρχουν λύσεις. Όμως αυτό που πρέπει να ξέρει ο κόσμος, είναι ότι οι διεθνής κρίση επιτείνει το πρόβλημα, αλλά και αυτή να μην υπήρχε πάλι θα είχε προτάσεις η ελληνική οικονομία. Λύσεις υπάρχουν, αλλά βρίσκονται κατά την άποψή μας στην ενίσχυση των παραγωγικών δυνάμεων και του απεγκλωβισμού από το δημόσιο. Έχουμε ένα σπάταλο και μεγάλο δημόσιο και αφήνουμε τις παραγωγικές τάξεις. Για μένα εκεί είναι που πρέπει να πέφτουν τα λεφτά. Δυνατότητες υπάρχουν. Άλλωστε είμαστε μια πλούσια χώρα.
-Συμφωνείτε λοιπόν με την απόφαση του πρωθυπουργού να πάμε σε εκλογές τώρα;
Καταρχήν, εμείς λέγαμε πως όποτε και να γίνουν εκλογές είμαστε έτοιμοι. Πιστεύουμε ότι για τη ΝΔ, αν ήμουν νεοδημοκράτης, θα διαφωνούσα με αυτή την απόφαση γιατί ίσως είναι ο μόνος πρωθυπουργός που προκηρύσσει πρόωρες εκλογές όταν το κλίμα είναι το χειρότερο δυνατό για την κυβέρνηση. Τώρα για την πατρίδα που μας ενδιαφέρει, η αλήθεια είναι ότι αυτό το νοσηρό κλίμα το οποίο υπήρχε και από την στιγμή που δεν είχε δύναμη ο πρωθυπουργός να επιβάλλει την τάξη στην κοινοβουλευτική του ομάδα, γιατί για μένα αυτός είναι ο βασικός λόγος των πρόωρων εκλογών και όχι το θέμα του Μαρτίου με την απειλή από το ΠΑΣΟΚ, ότι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη Νέα Δημοκρατία υπήρχε πρόβλημα στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Υπό αυτή την έννοια ίσως είναι καλύτερα που πάμε σε εκλογές.
-Βλέπετε αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα;
Δύσκολα θα υπάρξει κατά την άποψή μας αυτοδυναμία. Θεωρούμε ότι θα είναι πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, βάσει όλων των ενδείξεων ή θα υπάρξει το σενάριο, άσχετα και αν το αποτρέπουν τα δύο μεγάλα κόμματα, της συγκυβέρνησης, στο οποίο εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει γιατί θεωρούμε ότι οι πιέσεις θα είναι πολύ μεγάλες. Η συγκυβέρνηση δύο μεγάλων κομμάτων, βολεύει τους ξένους να κλείσουν όλα τα εθνικά θέματα και βολεύει κιόλας τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλείσουν τα ασφαλιστικά και τα εργατικά, πάντα βέβαια εις βάρος των Ελλήνων για τα εθνικά θέματα και των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά. Θεωρώ λοιπόν πάρα πολύ πιθανό το σενάριο της συγκυβέρνησης.
-Άλλες συνεργασίες βλέπετε;
Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν συνεργάζεται με τα άκρα, εννοώντας το ΛΑ.Ο.Σ.Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός που δεν μας έχει συνηθίσει σε κατά κάποιο τρόπο αγενείς, θα πω, επιθέσεις γιατί μας είπε λαϊκιστές, ανεύθυνους και ακραίους. Η πραγματικότητα ποια είναι; Μας λέει ακραίους για ποιο λόγο, για την μεταναστευτική μας πολιτική; Μα μετά τις ευρωεκλογές ο ίδιος υιοθέτησε ουσιαστικά αυτή την πολιτική. Μας λέει ακραίους που είπαμε να ποινικοποιηθεί η κουκούλα, το έκανε νόμο. Που είπαμε ότι πρέπει να καταργηθεί το άσυλο και να υπάρξει τάξη στα πανεπιστήμια, το ίδιο είπε και στη ΔΕΘ. Ή μήπως μας λέει ακραίους γιατί δεν θέλει μια σύνθετη ονομασία στο Σκοπιανό; Μα και ο ίδιος ο ηγήτορας της ΝΔ και ο γεννήτορας ο πολιτικός, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο παλιός, έλεγε όχι στην διπλή ονομασία. Άρα ο Καραμανλής ασκεί μια επικοινωνιακή πολιτική και πιστεύουμε ότι αυτή η επίθεση θα κλιμακώνεται σε βάρος μας, προκειμένου να κοπούν οι διαρροές από την Ν.Δ. προς το ΛΑ.Ο.Σ. Θεωρούμε όμως ότι ο κόσμος πλέον έχει καταλάβει.
-Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού;
Προφανώς, σε οποιοσδήποτε τυχόν συνδυασμό κομμάτων βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την άποψή μας θα ήταν καταστροφικό. Ωστόσο εμείς είμαστε από αυτούς που λέμε ότι θέλουμε πολλά κόμματα στη Βουλή. Δεν μας αρέσει αυτό το οποίο συμβαίνει στην αριστερά, απλώς θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια τελείως διαφορετική νοοτροπία προσέγγισης των πραγμάτων από εμάς. Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε ότι θα είναι επικίνδυνο οποιαδήποτε κυβερνητική του παρουσία και άλλωστε εμείς είχαμε πει ξεκάθαρα, ότι το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η ανοχή στα γεγονότα του Δεκεμβρίου είναι κάτι επικίνδυνο.
-Με το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεστε;
Εμείς αυτή τη στιγμή λέμε το εξής: ότι έχουμε κάποιες προγραμματικές θέσεις. Αντιλαμβανόμαστε τη δύναμή μας. Όταν έχεις 3, 4, 5, 6, 7% δεν θα επιβάλλεις στο κόμμα που έχει 40% όλη τη προγραμματική σου ατζέντα. Εάν όμως με οποιοδήποτε κόμμα θα μπορούσαμε να έχουμε μια προγραμματική σύγκληση και για μας τα μείζον θέματα είναι τα εθνικά, το μεταναστευτικό και η φιλολαϊκή πολιτική, αν μπορούσε να υπάρξει κάποια προσέγγιση εκεί, δεν θα ήταν πρόβλημα να συνεργαστούμε με τον οποιοδήποτε, ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ.
-Εσείς που πολιτεύεστε;
Εγώ πολιτεύομαι στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών. Εκεί τα προβλήματα είναι πολύ περισσότερα στους τομείς που σας είπα, αλλά θεωρούμε ότι η οικονομική κρίση πλήττει όλους είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στην επαρχία και εκεί θα είναι και οι βασικές μας κατευθύνσεις. Πιστεύουμε σε καλύτερα ποσοστά για το ΛΑ.Ο.Σ. και αυτό ήδη φαίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: