Με αφορμή τα τεκταινόμενα στα Ζωνιανά, αλλά και τις ανησυχητικές διαστάσεις της εγκληματικότητας στην καθημερινότητά μας, πολύς λόγος γίνεται τελευταίως για την αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας. Με την τιμητική ιδιότητα του τέκνου Αστυνομικού, έχοντας μεγαλώσει στο φιλόξενο περιβάλλον της αστυνομικής οικογένειας, ας μου επιτραπεί να εκφράσω κάποιες σκέψεις-προτάσεις επί του θέματος με στόχο την παρότρυνση της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων τόσο για την ουσιαστική ενίσχυση του αισθήματος τάξης και ασφάλειας στην καθημερινότητα του πολίτη, όσο και για την αποκατάσταση της εικόνας των αστυνομικών, η οποία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θεωρώ ότι τους αδικεί κατάφορα.
Όλοι διαμαρτυρόμαστε, δικαίως, για την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης στη χώρα μας, αποφεύγουμε όμως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στις ρίζες του και να προτείνουμε λύσεις. Ας δούμε τα πραγματικά περιστατικά. Το Σώμα της «ενοποιημένης» Ελληνικής Αστυνομίας είναι επιφορτισμένο σήμερα με σειρά ασχέτων μεταξύ τους καθηκόντων. Από την καθημερινή περιπολία στους δρόμους της πόλης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, μέχρι την καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών στα βουνά και τα λαγκάδια της επαρχίας και την προσωπική φύλαξη των Βουλευτών και άλλων σημαντικών προσώπων. Στελεχώνεται δε από Αστυφύλακες – αποφοίτους των διετούς φοιτήσεως Σχολών της Αστυνομίας, και, παράλληλα, από τους Ειδικούς Φρουρούς, οι οποίοι δεν έχουν εκπαιδευτεί αναλόγως, έχουν όμως υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, πολλοί δε εξ αυτών στις Ειδικές Δυνάμεις. Είναι λογικό μία τέτοια ανομοιογένεια στις τάξεις της Αστυνομίας, τόσο από πλευράς καθηκόντων όσο και από πλευράς στελεχών, να αποτελεί τροχοπέδη στην αποδοτικότητά της και να εξυπηρετεί μόνο πελατειακές σχέσεις διορισμού στο δημόσιο και ευνοϊκών μεταθέσεων εντός της Υπηρεσίας.
Ένα από τα τραγικά λάθη στον τομέα της Δημόσιας Τάξης που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1984 ήταν η ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων και της Χωροφυλακής στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Έτσι, ενώ καθένα από τα προϋπάρχοντα σώματα επιβολής του νόμου και της τάξης είχε διακριτούς ρόλους και ήταν εκπαιδευμένο κατάλληλα για να δρα στην αντίστοιχη περιοχή ευθύνης του με τις όποιες ιδιαιτερότητες αυτή παρουσίαζε, ο Αστυ-φύλακας βρέθηκε να υπηρετεί σε ορεινά χωριά και σε νησιά και ο Χωρο-φύλακας στην Πλατεία Ομονοίας. Χωρίς καμία διάθεση διάκρισης υπέρ του ενός ή του άλλου, είναι αυταπόδεικτο ότι μία τέτοια μείξη προκάλεσε σαφώς προβλήματα, όπως αυτά που παρακολουθούμε στα Ζωνιανά της Κρήτης. Οι Αστυνομικοί - Αστυφύλακες, εκπαιδευμένοι στη Σχολή της Αστυ-νομίας, προορίζονται να δρουν στην πόλη – στο άστυ και όχι σε κακοτράχαλα βουνά. Ακόμη και οι Ειδικές Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Ε.Κ.Α.Μ. και τα λεγόμενα «ΜΑΤ», έχουν εκπαιδευθεί για επιχειρήσεις σε κτίρια, αεροπλάνα κ.τ.λ. και για οδομαχίες, αντίστοιχα. Δεν είναι ΛΟΚατζήδες για να καταδιώκουν εμπόρους ναρκωτικών και ζωοκλέφτες στα βουνά. Εδώ, ακριβώς, εντοπίζεται και η μεγάλη έλλειψη της κατάλληλα εκπαιδευμένης για τέτοιους σκοπούς Χωροφυλακής, ή ενδεχομένως Ειδικών Μονάδων αυτής, όπως συμβαίνει σε άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη (π.χ. Γαλλία).
Κατά τη γνώμη μου, η Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια της χώρας μας πρέπει να επιμεριστεί και να επιβάλλεται από ξεχωριστές Υπηρεσίες με διακριτούς ρόλους με την εξής διάρθρωση:
Α) Επανίδρυση της Αστυνομίας Πόλεων, κατά τα πρότυπα της προϋπάρχουσας Αστυνομίας Πόλεων, η ίδρυση της οποίας είχε βασιστεί στην Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, με τομέα ευθύνης τα αστικά κέντρα και μόνο.
Β) Επανίδρυση της Χωροφυλακής και Ειδικών Δυνάμεων αυτής, με έμφαση, πλην της αστυνομικής, στη στρατιωτική εκπαίδευση και τομέα ευθύνης όλη την επικράτεια πλην των αστικών κέντρων. Επιτυγχάνεται, έτσι, αφενός μεν εξοικείωση του προσωπικού της με την περιοχή ευθύνης του, αφετέρου δε δημιουργείται μία δύναμη η οποία σε περιόδους κρίσεων ή πολέμου θα μπορεί να ενισχύσει αποφασιστικά τις ολιγάριθμες Ένοπλες Δυνάμεις μας, αφού θα διαθέτει στρατιωτική εκπαίδευση και οργάνωση. Για τη στελέχωσή της θα μπορούσαν να διατεθούν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι Ειδικοί Φρουροί και άνεργοι νέοι με ευδόκιμη στρατιωτική θητεία.
Γ) Επανίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία θα απαλάξει τους Αστυφύλακες ή Χωροφύλακες από καθήκοντα δεσμοφύλακα, υπηρεσίες μεταγωγών κρατουμένων και τήρησης της τάξης στο χώρο των δικαστηρίων.
Δ) Σύσταση Ειδικού Σώματος Προστασίας Βουλευτών και άλλων Σημαντικών Προσώπων, τα στελέχη του οποίου αφενός μεν θα διαθέτουν ειδική εκπαίδευση για προστασία και συνοδεία υψηλών προσώπων, αφετέρου θα αποδεσμεύσουν όσους Αστυνομικούς αποσπώνται σε τέτοια καθήκοντα αντί να περιπολούν πεζοί στις γειτονιές της πόλης.
Κύριε Πρωθυπουργέ, από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο εξαγγείλατε την επανίδρυση του κράτους. Σας προτρέπω να τολμήσετε να αρχίσετε από κάπου. Από τις παραπάνω επανιδρύσεις, ας πούμε. Ακόμα και το πολιτικό σας όφελος θα είναι, σίγουρα, μεγαλύτερο από το πολιτικό κόστος!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου