Με αφορμή τα τεκταινόμενα στα Ζωνιανά, αλλά και τις ανησυχητικές διαστάσεις της εγκληματικότητας στην καθημερινότητά μας, πολύς λόγος γίνεται τελευταίως για την αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας. Με την τιμητική ιδιότητα του τέκνου Αστυνομικού, έχοντας μεγαλώσει στο φιλόξενο περιβάλλον της αστυνομικής οικογένειας, ας μου επιτραπεί να εκφράσω κάποιες σκέψεις-προτάσεις επί του θέματος με στόχο την παρότρυνση της κυβέρνησης στη λήψη μέτρων τόσο για την ουσιαστική ενίσχυση του αισθήματος τάξης και ασφάλειας στην καθημερινότητα του πολίτη, όσο και για την αποκατάσταση της εικόνας των αστυνομικών, η οποία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, θεωρώ ότι τους αδικεί κατάφορα.
Όλοι διαμαρτυρόμαστε, δικαίως, για την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης στη χώρα μας, αποφεύγουμε όμως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στις ρίζες του και να προτείνουμε λύσεις. Ας δούμε τα πραγματικά περιστατικά. Το Σώμα της «ενοποιημένης» Ελληνικής Αστυνομίας είναι επιφορτισμένο σήμερα με σειρά ασχέτων μεταξύ τους καθηκόντων. Από την καθημερινή περιπολία στους δρόμους της πόλης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, μέχρι την καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών στα βουνά και τα λαγκάδια της επαρχίας και την προσωπική φύλαξη των Βουλευτών και άλλων σημαντικών προσώπων. Στελεχώνεται δε από Αστυφύλακες – αποφοίτους των διετούς φοιτήσεως Σχολών της Αστυνομίας, και, παράλληλα, από τους Ειδικούς Φρουρούς, οι οποίοι δεν έχουν εκπαιδευτεί αναλόγως, έχουν όμως υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις, πολλοί δε εξ αυτών στις Ειδικές Δυνάμεις. Είναι λογικό μία τέτοια ανομοιογένεια στις τάξεις της Αστυνομίας, τόσο από πλευράς καθηκόντων όσο και από πλευράς στελεχών, να αποτελεί τροχοπέδη στην αποδοτικότητά της και να εξυπηρετεί μόνο πελατειακές σχέσεις διορισμού στο δημόσιο και ευνοϊκών μεταθέσεων εντός της Υπηρεσίας.
Ένα από τα τραγικά λάθη στον τομέα της Δημόσιας Τάξης που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1984 ήταν η ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων και της Χωροφυλακής στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Έτσι, ενώ καθένα από τα προϋπάρχοντα σώματα επιβολής του νόμου και της τάξης είχε διακριτούς ρόλους και ήταν εκπαιδευμένο κατάλληλα για να δρα στην αντίστοιχη περιοχή ευθύνης του με τις όποιες ιδιαιτερότητες αυτή παρουσίαζε, ο Αστυ-φύλακας βρέθηκε να υπηρετεί σε ορεινά χωριά και σε νησιά και ο Χωρο-φύλακας στην Πλατεία Ομονοίας. Χωρίς καμία διάθεση διάκρισης υπέρ του ενός ή του άλλου, είναι αυταπόδεικτο ότι μία τέτοια μείξη προκάλεσε σαφώς προβλήματα, όπως αυτά που παρακολουθούμε στα Ζωνιανά της Κρήτης. Οι Αστυνομικοί - Αστυφύλακες, εκπαιδευμένοι στη Σχολή της Αστυ-νομίας, προορίζονται να δρουν στην πόλη – στο άστυ και όχι σε κακοτράχαλα βουνά. Ακόμη και οι Ειδικές Δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Ε.Κ.Α.Μ. και τα λεγόμενα «ΜΑΤ», έχουν εκπαιδευθεί για επιχειρήσεις σε κτίρια, αεροπλάνα κ.τ.λ. και για οδομαχίες, αντίστοιχα. Δεν είναι ΛΟΚατζήδες για να καταδιώκουν εμπόρους ναρκωτικών και ζωοκλέφτες στα βουνά. Εδώ, ακριβώς, εντοπίζεται και η μεγάλη έλλειψη της κατάλληλα εκπαιδευμένης για τέτοιους σκοπούς Χωροφυλακής, ή ενδεχομένως Ειδικών Μονάδων αυτής, όπως συμβαίνει σε άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη (π.χ. Γαλλία).
Κατά τη γνώμη μου, η Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια της χώρας μας πρέπει να επιμεριστεί και να επιβάλλεται από ξεχωριστές Υπηρεσίες με διακριτούς ρόλους με την εξής διάρθρωση:
Α) Επανίδρυση της Αστυνομίας Πόλεων, κατά τα πρότυπα της προϋπάρχουσας Αστυνομίας Πόλεων, η ίδρυση της οποίας είχε βασιστεί στην Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, με τομέα ευθύνης τα αστικά κέντρα και μόνο.
Β) Επανίδρυση της Χωροφυλακής και Ειδικών Δυνάμεων αυτής, με έμφαση, πλην της αστυνομικής, στη στρατιωτική εκπαίδευση και τομέα ευθύνης όλη την επικράτεια πλην των αστικών κέντρων. Επιτυγχάνεται, έτσι, αφενός μεν εξοικείωση του προσωπικού της με την περιοχή ευθύνης του, αφετέρου δε δημιουργείται μία δύναμη η οποία σε περιόδους κρίσεων ή πολέμου θα μπορεί να ενισχύσει αποφασιστικά τις ολιγάριθμες Ένοπλες Δυνάμεις μας, αφού θα διαθέτει στρατιωτική εκπαίδευση και οργάνωση. Για τη στελέχωσή της θα μπορούσαν να διατεθούν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι Ειδικοί Φρουροί και άνεργοι νέοι με ευδόκιμη στρατιωτική θητεία.
Γ) Επανίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία θα απαλάξει τους Αστυφύλακες ή Χωροφύλακες από καθήκοντα δεσμοφύλακα, υπηρεσίες μεταγωγών κρατουμένων και τήρησης της τάξης στο χώρο των δικαστηρίων.
Δ) Σύσταση Ειδικού Σώματος Προστασίας Βουλευτών και άλλων Σημαντικών Προσώπων, τα στελέχη του οποίου αφενός μεν θα διαθέτουν ειδική εκπαίδευση για προστασία και συνοδεία υψηλών προσώπων, αφετέρου θα αποδεσμεύσουν όσους Αστυνομικούς αποσπώνται σε τέτοια καθήκοντα αντί να περιπολούν πεζοί στις γειτονιές της πόλης.
Κύριε Πρωθυπουργέ, από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο εξαγγείλατε την επανίδρυση του κράτους. Σας προτρέπω να τολμήσετε να αρχίσετε από κάπου. Από τις παραπάνω επανιδρύσεις, ας πούμε. Ακόμα και το πολιτικό σας όφελος θα είναι, σίγουρα, μεγαλύτερο από το πολιτικό κόστος!
Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007
Ευχαριστούμε τους Ευρυτάνες που μας εμπιστεύτηκαν!
«Οι υποψήφιοι Βουλευτές Ευρυτανίας του ΛΑΟΣ κ.κ. Ιωάννης Μακρής, Γεώργιος Μεριγκούνης και Αθανάσιος Ντρίβας απέστειλαν το ακόλουθο μήνυμα:
Ευχαριστούμε τις Ευρυτάνισσες και τους Ευρυτάνες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και συνέβαλαν με αυτόν τον τρόπο στην είσοδο του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού στη Βουλή. Επαληθεύοντας την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν παραμένουμε στο πλευρό τους συνεχίζοντας την προσπάθεια για τη ρήξη και την ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου και την ανάδειξη των ζητημάτων της Ευρυτανίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ.»
[Δελτίο Τύπου Υποψηφίων Ευρυτανίας ΛΑΟΣ 18.9.2007]
Ευχαριστούμε τις Ευρυτάνισσες και τους Ευρυτάνες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και συνέβαλαν με αυτόν τον τρόπο στην είσοδο του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού στη Βουλή. Επαληθεύοντας την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν παραμένουμε στο πλευρό τους συνεχίζοντας την προσπάθεια για τη ρήξη και την ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου και την ανάδειξη των ζητημάτων της Ευρυτανίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ.»
[Δελτίο Τύπου Υποψηφίων Ευρυτανίας ΛΑΟΣ 18.9.2007]
Καποδίστριας 2
Βασική θέση του ΛΑ.Ο.Σ. είναι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τόσο σοβαρά θέματα!!!
Μια από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης με την ανάληψη των καθηκόντων της, είναι και η εφαρμογή του περίφημου Καποδίστρια 2. Γνωρίζουμε πως προβλέπει τη συγχώνευση περίπου 34 Νομαρχιών και την κατάργηση 550 Δήμων.Γνωρίζουμε επίσης πως προβλέπεται να δοθούν κάποια κίνητρα για να γίνει αυτό.Το κόμμα που εκπροσωπείτε είναι θετικό στην εφαρμογή του Καποδίστρια 2; Ποια η προσωπική σας εκτίμηση για το σενάριο που θα επικρατήσει τελικά;
Όπως κι εσείς είπατε, γνωρίζουμε «περίπου» τι προβλέπει ο Καποδίστριας 2 ενώ αγνοούμε τα τυχόν «κίνητρα» για την εφαρμογή του. Στην παρουσίαση του Καποδίστρια 1 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στο κεφάλαιο «Οι Αρχές του Προγράμματος» αναφέρεται: «Συμπερασματικά, με το Πρόγραμμα "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" επιδιώκεται η "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ".» Δεν νομίζω ότι κατά την εφαρμογή του Καποδίστρια 1 υπήρξε κοινωνική συναίνεση αλλά μάλλον κοινωνική εξέγερση. Παρά ταύτα η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στο συγκεντρωτισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ συμφωνεί με την εφαρμογή του Καποδίστρια 2. Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί μεθοδεύσεις με αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές διαδικασίες που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και κατ’ επέκταση της παγκοσμιοποίησης, η οποία με τέτοιου είδους προγράμματα από συνωμοτικό σενάριο γίνεται πλέον απτή πραγματικότητα. Ο ΛΑ.Ο.Σ. διαφωνεί με κάθε απόπειρα ολοκληρωτισμού που αντιτίθεται στην έννοια της πολυπόθητης αποκέντρωσης, όταν μάλιστα γίνεται ενάντια στη λαϊκή βούληση. Γι’ αυτό, άλλωστε, είμαστε μέλος του ευρωπαϊκού κόμματος IND-DEM (ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ), τους λεγόμενους Ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν την Ενωμένη Ευρώπη των διακριτών, όμως, κρατών-μελών. Βασική θέση του ΛΑ.Ο.Σ. είναι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τόσο σοβαρά θέματα και νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη και άμεσα δημοκρατική οδός που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.
Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις; Με ποιους όρους η Ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας πιστεύετε πως θα πρέπει να προχωρήσει στη νέα αυτή διοικητική μεταρρύθμιση;
Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την αναποτελεσματικότητα του Καποδίστρια ευρισκόμενος δίπλα σ’ εκείνον που έχει την ευθύνη της τοπικής κοινωνίας, καθώς ο πατέρας μου ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος της Κοινότητος Μαυρομμάτας, ενώ η μητέρα μου τυγχάνει πρόεδρος του Δ.Δ. Μαυρομμάτας. Η αλήθεια είναι ότι η διαχείριση των προβλημάτων και η κατανομή των κονδυλίων στις πρώην Κοινότητες ήταν πολύ πιο εφικτή και αποτελεσματική απ’ ότι στους διευρυμένους Δήμους. Εξάλλου, η κεντρική κυβέρνηση, διατηρώντας τα Τοπικά Συμβούλια, αναγνωρίζει την αδυναμία να αντιμετωπισθούν τα τοπικά προβλήματα από διευρυμένα συστήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία εξελίσσεται σε κεντρική περιφεριακή διακυβέρνηση. Επιζητώντας σε κάθε περίπτωση τον διάλογο, θεωρώ ότι, ειδικά από τη στιγμή που γίνεται λόγος για την κατάργηση ενός τόσο όμορφου και ιστορικού νομού όπως ο δικός μας, η αντίδραση μας εντός κι εκτός Ευρυτανίας θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σθεναρή κι άνευ όρων. Ο Ιωαν. Καποδίστριας ανήκει στην ιστορία και εκεί θα έπρεπε να τον αφήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
[Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ευρυτανικός Τύπος" 10.10.2007]
Μια από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης με την ανάληψη των καθηκόντων της, είναι και η εφαρμογή του περίφημου Καποδίστρια 2. Γνωρίζουμε πως προβλέπει τη συγχώνευση περίπου 34 Νομαρχιών και την κατάργηση 550 Δήμων.Γνωρίζουμε επίσης πως προβλέπεται να δοθούν κάποια κίνητρα για να γίνει αυτό.Το κόμμα που εκπροσωπείτε είναι θετικό στην εφαρμογή του Καποδίστρια 2; Ποια η προσωπική σας εκτίμηση για το σενάριο που θα επικρατήσει τελικά;
Όπως κι εσείς είπατε, γνωρίζουμε «περίπου» τι προβλέπει ο Καποδίστριας 2 ενώ αγνοούμε τα τυχόν «κίνητρα» για την εφαρμογή του. Στην παρουσίαση του Καποδίστρια 1 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στο κεφάλαιο «Οι Αρχές του Προγράμματος» αναφέρεται: «Συμπερασματικά, με το Πρόγραμμα "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" επιδιώκεται η "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ".» Δεν νομίζω ότι κατά την εφαρμογή του Καποδίστρια 1 υπήρξε κοινωνική συναίνεση αλλά μάλλον κοινωνική εξέγερση. Παρά ταύτα η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στο συγκεντρωτισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ συμφωνεί με την εφαρμογή του Καποδίστρια 2. Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί μεθοδεύσεις με αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές διαδικασίες που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και κατ’ επέκταση της παγκοσμιοποίησης, η οποία με τέτοιου είδους προγράμματα από συνωμοτικό σενάριο γίνεται πλέον απτή πραγματικότητα. Ο ΛΑ.Ο.Σ. διαφωνεί με κάθε απόπειρα ολοκληρωτισμού που αντιτίθεται στην έννοια της πολυπόθητης αποκέντρωσης, όταν μάλιστα γίνεται ενάντια στη λαϊκή βούληση. Γι’ αυτό, άλλωστε, είμαστε μέλος του ευρωπαϊκού κόμματος IND-DEM (ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ), τους λεγόμενους Ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν την Ενωμένη Ευρώπη των διακριτών, όμως, κρατών-μελών. Βασική θέση του ΛΑ.Ο.Σ. είναι η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τόσο σοβαρά θέματα και νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη και άμεσα δημοκρατική οδός που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση.
Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις; Με ποιους όρους η Ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας πιστεύετε πως θα πρέπει να προχωρήσει στη νέα αυτή διοικητική μεταρρύθμιση;
Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την αναποτελεσματικότητα του Καποδίστρια ευρισκόμενος δίπλα σ’ εκείνον που έχει την ευθύνη της τοπικής κοινωνίας, καθώς ο πατέρας μου ήταν ο τελευταίος Πρόεδρος της Κοινότητος Μαυρομμάτας, ενώ η μητέρα μου τυγχάνει πρόεδρος του Δ.Δ. Μαυρομμάτας. Η αλήθεια είναι ότι η διαχείριση των προβλημάτων και η κατανομή των κονδυλίων στις πρώην Κοινότητες ήταν πολύ πιο εφικτή και αποτελεσματική απ’ ότι στους διευρυμένους Δήμους. Εξάλλου, η κεντρική κυβέρνηση, διατηρώντας τα Τοπικά Συμβούλια, αναγνωρίζει την αδυναμία να αντιμετωπισθούν τα τοπικά προβλήματα από διευρυμένα συστήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία εξελίσσεται σε κεντρική περιφεριακή διακυβέρνηση. Επιζητώντας σε κάθε περίπτωση τον διάλογο, θεωρώ ότι, ειδικά από τη στιγμή που γίνεται λόγος για την κατάργηση ενός τόσο όμορφου και ιστορικού νομού όπως ο δικός μας, η αντίδραση μας εντός κι εκτός Ευρυτανίας θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σθεναρή κι άνευ όρων. Ο Ιωαν. Καποδίστριας ανήκει στην ιστορία και εκεί θα έπρεπε να τον αφήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
[Συνέντευξη στην εφημερίδα "Ευρυτανικός Τύπος" 10.10.2007]